Longines geeft update aan het ideale reishorloge

Dit is hét excuus voor een GMT-horloge, als je deze nog niet in je collectie hebt.

Voor de nieuwkomer een korte uitleg. Heel kort door de bocht geeft een GMT een tweede tijdzone aan. Handig voor de thuistijd en tijd op je vakantieadres. Longines, één van de oudste bestaande Zwitserse horlogefabrikanten (sinds 1832) heeft het eerste horloge met meer dan één tijdzone op zijn naam staan (1925).

Een ’true GMT’ horloge stelt je in staat om de uurwijzer onafhankelijk te verstellen zonder de secondewijzer te stoppen of de andere wijzers te verstoren. Dat betekent dat, als jouw GMT-wijzer is ingesteld op de thuistijd, je tijdens het reizen alleen de uurwijzer hoeft te gebruiken om snel de nieuwe lokale tijd in te stellen. Het is een snellere en handigere manier om het horloge in te stellen voor reizen.

Sinds 1925

Sommige horlogeliefhebbers beschouwen dit dan ook als de enige ‘echte’ GMT die er is. Dat is natuurlijk onzin – er waren daarvoor al talloze GMT-horloges voordat dit type uurwerk bestond – maar GMT’s met dit type uurwerk zijn wel net iets handiger voor op reis.

Vorig jaar voegde Longins zo’n echte GMT toe aan zijn Spirit-lijn. Vernoemd naar een horloge van ongeveer 100 jaar geleden (dat zijn naam ontleende aan de militaire term voor ‘GMT’), is de Zulu Time een horloge gemaakt voor echte globetrotters. De naam is een knipoog naar enkele van de eerste horloges met twee tijdzones die in 1925 door Longines werden geproduceerd. Die horloges hadden de Zulu-vlag op hun wijzerplaat – zelf een verwijzing naar ‘Zulu’ dat wordt gebruikt voor de letter ‘Z’ in het fonetische alfabet en aangewezen als universele tijd voor vliegeniers.

Zulu Time

Nu is de Spirit Zulu Time er ook in een 39mm-versie tegenover de 42mm kast uit 2022. In totaal is deze Longines-nieuwigheid verkrijgbaar in vier versies met blauwe, matzwarte en antracietkleurige wijzerplaten. Met een lederen band kost de nieuwe Longines €3.300, ga je voor een stalen band dan wordt het €3.400. Het vlaggenschip van de reeks combineert een bruine plaat en lunette met 18-karaats geelgouden cijfers en de buitenrand van de lunette is afgewerkt in hetzelfde edelmetaal (€4.550).

De tijd van de Spirit Zulu Time lees je uiteraard allereerst af door middel van de wijzerplaat. Dat spreekt voor zich. De tweede zone wordt afgelezen door naar de secundaire wijzer en de 24-uurs ring te kijken.

Het horloge wordt aangedreven door kaliber L844.4, een mechanisch uurwerk met automatische opwinding. Net als zijn grotere broer gebruikt het nieuwe 39mm model een Longines-kaliber met chronometer certificering (lees: zeer precies) en 72 uur gangreserve. Het horloge is bestand tegen magnetisme volgens de ISO764-norm, wat betekent dat het bestand is tegen velden van 600 tot 800 gauss.