Zo word je deze zomer de koning

Het klinkt niet als het allerbeste idee, maar het pakt verrassend kruidig, stoer en volwassen uit: een geur die gebaseerd is op de aardbei.

Het Amerikaanse Malin + Goetz ken je van de moderne, no nonsense producten en parfums voor Grote-stads-bewoners. Ze hebben in de loop der jaren al heel wat bijzondere geuren gelanceerd. Zo is er een parfum dat is gebaseerd op Cannabis, en een andere geur is ontleend aan rum.

Nu is er Strawberry – een eau de parfum dat geïnspireerd is door en op de aardbei. Waarschijnlijk denk je meteen aan zoet, sappig en zoetsappig, maar dat is deze geur zeker niet. Integendeel!

Juweeltje

In Strawberry wordt de volledige levenscyclus van de Jewel-aardbei weergegeven: van knoop tot bloem, groen, wit, en uiteindelijk rood.

Nu klinkt Jewel-aardbei als rete-exclusief maar het is een veelvoorkomende aardbeiensoort, die het ook in jouw tuin of zelfs in een balkonpot goed doet. De aardbei die de plant voortbrengt is, zoals dat hoort, namelijk stevig, lekker van smaak, mooi van kleur en met een fijne geur.  

Maar terug naar Strawberry. De geur is een mix van bergamot,  peper, musk, iris, houtsoorten en dus aardbei. En de uitkomst is fris, kruidig en volop zomers – maar toch volwassen. De eau de parfum (€88, 50 ml) is een limited edition en dus tijdelijk verkrijgbaar. Onder meer via Retreat in Rotterdam en Babassu in Amsterdam.   

Frivool

Even een lans voor de aardbei breken. De fruitsoort wordt vaak gezien als nogal frivool, maar de schijnvrucht zit boordevol antioxidanten als vitamine C. En antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen; de zogenaamde vrije radicalen, aanpakken. Deze vrije radicalen komen onder meer op en in je lijf door fijnstof.

Ook blijken aardbeien een ontstekingsremmend effect te hebben en kunnen ze bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Kortom, de aardbei wordt niet voor niks zomerkoning genoemd.

Het seizoen voor aardbeien uit de volle grond loopt nog tot september.