Marcel Wanders: “Creativiteit kan problemen oplossen”

Marcel Wanders heeft met zijn bedrijf BASTA een nieuw doel: de meubelindustrie verduurzamen.

Marcel Wanders (Boxtel, 1963) is bekend als mede-oprichter en artdirector van het designlabel Moooi. Hij creëerde tal van meubels en nam ook nog eens het hele interieurontwerp op zich van diverse hotels. Met zijn bedrijf BASTA heeft hij echter een nieuw doel: de meubelindustrie verduurzamen.

Voorlopig bestaat de collectie uit één bank waarvan de bekleding gemaakt is van gerecyclede petflessen. “Als ontwerper wil je zo efficiënt mogelijk, zo veel mogelijk waarde toevoegen, voor zo lang mogelijk. Dat is eigenlijk de holy grail van design. Als je die drie goed in balans krijgt, dan doe je het heel goed. Bij BASTA ligt de nadruk op efficiëntie. Het is een fantastische high-end bank die superduurzaam is door zijn productie, materiaal en gebruik. Hij is misschien minder extravagant dan andere objecten die ik heb gemaakt, de balans is anders. Maar de waarde is hoog.”

Fluisterende bank

“Een bank is vaak het grootste meubel in je huis. Vanwege de grootte kan deze heel erg opvallen, schreeuwen. Daarom wilde ik een ‘fluisterende’ bank ontwerpen die zich eenvoudig aanpast en heel lang meegaat. Zoals altijd met design is het een puzzel die je moet leggen. Je zoekt naar de juiste balans en hoe het beter kan. Ik ben iemand die ontwerpt, maar ook de organisatie achter het design goed wil hebben staan. Het maken van het uiteindelijk perfecte prototype en ons innovatieve business model duurde zo’n drie jaar en vond plaats in Finland en in Nederland.” 

Elektrische bus

“De BASTA-bank kan middels een klik-systeem makkelijk in elkaar worden gezet. De bekleding blijft mooi, ook na tien keer thuis wassen.” Wanders wilde ook het dure transport en de materiaalverspilling aanpakken. Daarom maakt BASTA haar sofa’s voor Nederlandse klanten in het Amsterdams atelier. De losse bankonderdelen worden vervoerd in herbruikbare tassen die per elektrische bus makkelijk bezorgd kunnen worden. Geen gedoe met grote anonieme vrachtwagens dus. Er komen ateliers op ongeveer dertig plekken in Europa om het vervuilend transport op te heffen.

Foto: Chantalle Laurent

“Wij hebben alles zelf ontwikkeld. De losse delen van de bank kun je bij het verhuizen makkelijk los halen en weer terugzetten. De hoezen zijn er ook heel makkelijk af te halen. Als enige ter wereld gebruiken wij elastisch klittenband. Deze bank kost €2.600. Als je een dergelijk exemplaar in Italië bestelt, kost je dat €10.000. Wij denken heel goed na, blijven kijken en doorontwikkelen. Als je helemaal vanaf nul kunt beginnen zoals wij met BASTA hebben gedaan, dan kun je dingen écht beter doen.”

“De BASTA-bank is nu klaar. Als klanten over vijf jaar of voor de kerstdagen een nieuw of ander stofje willen, dan moeten we die gewoon hebben en moet het op die ‘oude’ bank passen. We zijn hard op weg naar een CO2-neutrale sofa, dat is een mooi streven. Helemaal CO2-neutraal zijn we niet en dat weten we. Maar wij zijn heel veel verder dan de concurrentie. Creativiteit kan problemen oplossen of omzeilen, met creativiteit kan de wereld beter worden georganiseerd. Dat is mijn taal.”

Meer informatie vind je hier