Dit spookachtige poppenhuis aan de Sarphatistraat staat te koop

Voor nog geen 7 miljoen euro is dit mysterieuze pand met 28 kamers en akelige poppencollectie van jou.

Het meest mysterieuze herenhuis aan de Sarphatistraat in Amsterdam staat momenteel te koop. Zelden zie je hier iemand naar binnen of naar buiten gaan en het pand lijkt vrijwel altijd in duisternis gehuld te zijn. In de Amsterdamse Plantagebuurt staat het bekend als het spookhuis of poppenhuis, mede door de meisjespoppen die al jarenlang ongeroerd in het raamkozijn liggen en griezelig voor zich uit staren.

Los van de macabere uitstraling vanaf buiten is het een prachtig monumentaal pand in neoclassicistische stijl, met maar liefst 850 vierkante meter aan fraai gedecoreerd oppervlak. En nu blijkt er toch beweging in het huis aan de Sarphatistraat 66 te komen: voor 6,95 miljoen euro staat het te koop, zo is te zien op Funda. Combineer de aantrekkingskracht van gewild vastgoed met een vleugje mysterie en je krijgt een lichte internethype rondom het huis. Wie wil er in dit geheimzinnige pand wonen, welke spoken huizen er achter de voordeur en hoe zal het er in de toekomst uitzien?

De lugubere poppen staren naar voorbijgangers en tramreizigers bij de nabijgelegen tramhalte.

Deze Fundaparel, oorspronkelijk gebouwd in 1878 in neoclassicistische stijl, was een ontwerp van de Duitse Johann Heinrich Schmitz (1821-1891) op verzoek van de gerenommeerde diamanthandelaren Beer en Raap. Het verhaal gaat dat het pand in 1940 op last van Winston Churchill werd ontruimd om de diamenten veilig te stellen, voordat ze in handen zouden vallen van de Duitsers. De diamanten van de handelaren werden in niets minder dan een kussensloop gegooid en meegenomen naar Londen.

Het pand telt maar liefst 28 kamers, 14 badkamers, een tuin, terras en balkon (het gebouw heeft logischerwijs ook nog een tijd als hotel en bed & breakfast gediend). De details in het huis zijn prachtig, van glas-in-loodramen tot gewelfde deurposten en van handgeschilderde tegeltjes tot overdadige muurornamenten. Het enige nadeel: het monumentale pand zal volledig gerenoveerd moeten worden. Misschien vinden de bouwvakkers met geluk nog een weggesprongen diamantje, of met minder geluk een tot leven gekomen horrorpop. Spannend!

Kijk op de Funda-advertentie van Sarphatistraat 66 voor meer informatie en foto’s.