Steve McQueens favoriete speeltje is terug

Métisse Motorcycles zegt dat de motorfiets een exacte replica is van de Métisse MK3 van Steve McQueen.

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Métisse Motorcycles gehoord, wij eerlijk gezegd in ieder geval niet. Althans, totdat we wat onderzoek pleegden. Het Britse merk is specialist op het gebied van frames en staat vooral bekend om het produceren van framekits voor Britse motorfietsen. Vooral gericht op die-hard liefhebbers van klassieke tweewielers.

Nu heeft Métisse Motorcycles een behoorlijk interessant pakket onthuld: de McQueen Desert Racer. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze motor geen gewone machine, maar één die is geïnspireerd op Steve McQueens favoriete speeltje. Zijn eigen Metisse MK3. Destijds persoonlijk door Steve McQueen zelf aangepast.

Métisse Motorcycles werd opgericht door de broers Derek en Don Rickman in 1959. Voornamelijk voor in Groot-Brittannië gebouwde motoren – hoewel het bedrijf later ook cafe racer-kits zou produceren voor verschillende Japanse merken. Naast dat ze een hele reeks spraakmakende raceoverwinningen behaalden, kregen de desert racers van Métisse ook een aanzienlijke hoeveelheid bekendheid dankzij acteur en motorsportfanaat Steve McQueen die het ‘de beste fiets noemde die ik ooit heb gehad’.

Daarom heeft het boutique merk een samenwerking gestart met Steve’s zoon Chad McQueen om een gelimiteerde oplage van zeer authentieke replica’s van Steve McQueens Metisse MK3 te produceren, volgens zijn exacte specificaties en inclusief dezelfde aanpassingen.

De fiets is gebouwd rond een met de hand gebouwd, gesoldeerd en vernikkeld chassis vervaardigd uit 4130 chroom-moly-buizen, en is voorzien van een 21″ spaakwielset met Mitas-rubber, een bijpassende 4130-zwenkarm gekoppeld aan twee Girling-dempers. Net als de fiets van Steve. Dit alles met een gewicht van minder dan 300 kilogram.

Het hart van de motor wordt gevormd door een gereviseerde 650cc Triumph TR6-motor met een gereviseerde vierversnellingsbak en een set hooggemonteerde verchroomde uitlaatpijpen – met het frame in de kleurstelling van McQueen (Battleship Grey) en voorzien van een geautoriseerde handtekening op de tank. Elke motorfiets wordt verkocht met een bijgevoegd ‘verzamelcertificaat’ met het serienummer en een goedkeuring van McQueens nalatenschap.

De Métisse Motorcycles Steve McQueen Desert Racer is beperkt tot 300 exemplaren wereldwijd en kan nu worden besteld, de prijs is op aanvraag.