Een must-see in het Stedelijk: This will not end well van Nan Goldin

Nan Goldin is één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw. Alhoewel de titel van de nieuwe tentoonstelling over het werk en leven van Goldin in het Stedelijk Museum in Amsterdam onheilspellend klinkt, is This will not end well desondanks een tentoonstelling vol warmte en karakter, die bij ons onder het lijstje ‘must-see’ terechtkomt. In de kelderzaal van het Stedelijk worden vanaf volgende maand verschillende kunstwerken van haar tentoongesteld, waaronder haar prijswinnende fotografie.

Hoewel Nan Goldin voornamelijk bekend is als fotograaf, heeft ze ook met haar filmwerk de menselijke ervaring vastgelegd en haar opvolgende generaties diepgaand beïnvloed. The Ballad of Sexual Dependency documenteert het bohemian leven in Provincetown, New York, Berlijn en Londen van de jaren zeventig tot heden. Haar foto’s tonen rauwe tederheid en intieme momenten, van alledaagse scènes tot wilde feesten, en weerspiegelen de strijd tussen afhankelijkheid en autonomie.

Nan Goldin, French Chris on the convertible, New York City, 1979. © Nan Goldin.

Goldin heeft vorig jaar weer bekendheid getroffen door de speelfilm All the Beauty and the Bloodshed, waarin Oscarwinnaar Laura Poitras een zeer persoonlijk portret van de kunstenares creëerde.

Goldins werk is een krachtig tijdsdocument dat een vrijheid weerspiegelt die voorafging aan de aidsepidemie, een alternatieve wereld buiten de norm. Ze begon in 1980 met het vertonen van haar diavoorstellingen in New Yorkse clubs, bioscopen, en filmfestivals in Europa, en in gerenommeerde musea. Haar diavoorstellingen evolueerden met meerdere projectoren en eclectische soundtracks, en vormden de kern van haar artistieke praktijk.

Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, vertelt over de tentoonstelling:

“Het Stedelijk verzamelde als het eerste Europees modern museum fotografie en heeft een flink aantal foto's van Nan Goldin in de collectie. Nan Goldin presenteerde eind jaren tachtig al een slideshowperformance van haar foto's in het Stedelijk en had in 1997 een solotentoonstelling. Het is bijzonder dat zij tientallen jaren later terugkeert naar het museum en de immense kelderzaal vult met een retrospectief van slideshows uit haar indrukwekkende oeuvre. In een wereld waarin de realiteit steeds vaker niet meer te onderscheiden is van fantasie en illusie, geldt Nan Goldin als koploper inzake authenticiteit. Ze weet feilloos de meest kwetsbare momenten van het mens-zijn te documenteren waarmee ze iedereen tot diep in de ziel raakt.”

This will not end well is van zaterdag 7 okt 2023 t/m zondag 28 jan 2024 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na Amsterdam tourt de tentoonstelling verder naar steden als Berlijn, Milaan en Parijs.