Inmiddels is fitness breed geaccepteerd als sport, heeft krachttraining bewezen gezondheidsvoordelen, wordt een gespierd lichaam beschouwd als ultieme vorm van fitheid en staat de sportschool op maandagavond ramvol met recreatieve sporters – een plek die ooit enkel was toebedeeld aan de bodybuilders.
Hoewel krachttraining eeuwenoud is, legt de Duitser Eugene Sandow eind negentiende eeuw als ‘krachtmens’ de basis voor wat nu als bodybuilden wordt beschouwd. Nadat in 1977 de documentaire Pumping Iron uitkomt en daarmee het succes van Arnold Schwarzenegger tot grote hoogtes stijgt, wordt bodybuilden populairder dan ooit tevoren.
De sport trekt figuren aan als Sally McNeil en haar man Ray McNeil. De twee Amerikanen ontmoeten elkaar in het leger en delen een liefde voor krachtsport. Wat onschuldig begint, eindigt in een drama. De twee doen er alles aan om tot de top te komen: Mr. Olympia, het meest prestigieuze podium voor bodybuilders.
Onzekerheid en steroïden
De prijs die ze moeten betalen is echter enorm. Alles moet wijken voor sport en hoe hoger de prestatie, des te groter de onzekerheid. Onzekerheid die in de eerste plaats al de reden is waarom veel bodybuilders zijn begonnen met het optillen van gewichten. In de Netflix documentaire Killer Sally zien we hoe vooral Ray veel te lijden heeft vanwege zijn eigen onzekerheden en niets schuwt om te doen wat nodig is voor een plekje op het podium.
Je ziet ‘m al aankomen: zodra Ray naar steroïden grijpt, is er geen houden meer aan. Het ‘medicijn’ blaast niet alleen z’n spieren op, maar zorgt ook voor enorme stemmingswisselingen – een veel voorkomende bijwerking. Tijdens woede uitbarstingen slaat hij z’n vrouw Sally tot pulp, evenals zijn stiefkinderen. Sally blijft bij hem, verlaagt zich tot het opnemen van fetisjvideo’s om de steroïden van Ray te kunnen betalen en neemt haar kinderen zelfs mee tijdens smokkelsessies over de Mexicaanse grens.
Wanneer Ray op een dag vijf verschillende steroïden in zijn lijf heeft en Sally voor de zoveelste keer mishandelt, pakt ze een shotgun en schiet hem dood. Ruim 25 jaar na de gebeurtenis vertelt ze vanuit de gevangenis haar verhaal aan de makers van de Netflix-documentaire. Het is een duistere keerzijde van een sport die al jaren tot de verbeelding spreekt.
Als je de documentaire gaat kijken, let dan ook even op de uitvoering van de oefeningen destijds. Een kwart squat, halve pull ups en met je rug swingen tijdens de bicep curl was meer regel dan uitzondering. Range of motion kenden ze destijds nog niet. Bekijk de trailer van Killer Sally hieronder.