Moet je je nies inhouden?

Met al die verkoudheid en griep om ons heen, is het een gelegitimeerde vraag: hoe te niezen?

niezen nies virus

Niezen is een reflex die ontstaat omdat je neus geprikkeld wordt. Die prikkel kan worden veroorzaakt door een stofje in je neus, of door een allergie. Als je niest, blaas je als het ware je neus schoon.

Maar soms zie je mensen hun nies inhouden, bijvoorbeeld door hun neus dicht te knijpen. Is dat gezond?

Nee, niet echt. Als je je nies inhoudt, kan de druk in je hoofd toenemen. Zoals Jan van der Borden, voormalig KNO-arts van het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis, zegt: “Wanneer je een nies inhoudt, door je neus en mond dicht te doen, dan kan de luchtdruk nergens heen. Daardoor loop je kans dat je een zwakke plek in je schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kapot blaast.”

Weetje: Met niezen kun je een snelheid van zo’n 150 kilometer per uur halen. Dat is dus ook de snelheid waarmee je de bacteriën en virussen door de kamer schiet.

Een nies inhouden kan dus potentieel schadelijk zijn voor je oren, bijholten en zelfs je bloedvaten. Bovendien schiet de lucht die je probeert tegen te houden ergens naartoe, en dat kan ongewenste gevolgen hebben, zoals oorpijn of zelfs beschadiging van de bloedvaten in je neus.

Een krachtige nies kan veel ziektekiemen verspreiden, dus het is wel goed om de nies wat in te tomen. Probeer een gecontroleerde, beheerste nies waarbij je mond en neus bedekt, bijvoorbeeld met een tissue of in je elleboog. Zo minimaliseer je de verspreiding van eventuele ziektekiemen terwijl je jezelf niet in ongemak brengt. Het is een delicate balans tussen beleefdheid en gezondheid!