Re-issue van Nirvana’s ‘In Utero’ bevat nieuw materiaal

Fans van Nirvana hebben 27 oktober ongetwijfeld met rood omcirkeld in de agenda.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

In Utero, het derde en laatste album van Nirvana, viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. En echt onopgemerkt zal deze verjaring niet voorbij gaan. Op 27 oktober brengen de platenmaatschappijen Geffen en UMe namelijk een speciale re-issue uit van het legendarische album.

Nu lanceren bands en platenmaatschappijen wel vaker oudere, opgepoetste albums. Maar in dit geval bevat de In Utero-re-issue ook nog maar liefst 57 (!) nieuwe tracks die nog nooit eerder werden uitgebracht. Daarbij zitten ook nog eens twee nooit eerder uitgegeven volledige liveconcerten. Live in Los Angeles (uit 1993) en Live in Seattle. Dat laatste was het voorlaatste optreden dat de band gaf in thuisstad Seattle.

Om de nieuwe tracks te reconstrueren en uit te kunnen brengen, werd niemand minder dan producer Jack Endino ingeschakeld. Hij produceerde Nirvana’s eveneens fantastische eerste album Bleach. De re-issue bestaat verder uit een remaster van het originele album, met vijf bonustracks en B-kantjes. Het album zal digitaal verkrijgbaar zijn. Vinyl-liefhebbers komen aan hun trekken met een geweldige 8xLP-boxset en natuurlijk zijn er ook CD-boxsets.

In Utero werd gelanceerd op 21 september 1993 en was de opvolger van het tweede en meest bekende album: Nevermind. Niemand had kunnen verwachten dat dit album zó’n succes zou worden. Nevermind, met klassiekers als Smells Like Teen Spirit, Lithium, Come as You Are en In Bloom, verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen keer en is zodoende een van de bestverkochte albums aller tijden. Het maakte van Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl wereldwijde supersterren. Mede dankzij dit album werd Nirvana een band die, tot op de dag van vandaag, nog steeds relevant is.

Zie dat succes maar eens op te volgen. De verwachtingen waren voor follow-up In Utero zodoende hooggespannen. En hoewel het qua verkoop een minder groot succes was – ‘slechts’ vijftien miljoen wereldwijd – wordt het album gezien als net zo goed, misschien wel beter dan Nevermind. Meest bekende nummers van het album zijn Pennyroyal Tea en All Apologies (zie hieronder), die het grote publiek ook kent van Nirvana’s MTV Unplugged-album.

Verder zijn het vuige Rape Me en vooral Heart-Shaped Box ook zeer bekend. Over eerstgenoemde was, niet zo gek, veel te doen bij de release. Veel radiostations wilden de song niet draaien. Toen bekend werd dat Nirvana zou optreden op de VMA’s van MTV in 1992 dit nummer wilden spelen, verbood MTV dat. Eenmaal op het podium, startten Cobain, Novoselic en Grohl voor de grap alsnog het intro van Rape Me om vervolgens snel Lithium in te zetten. Zoek de video online maar eens op en let vooral op het sarcastische saluut van Novoselic naar de bazen van MTV.

Het geweldige nummer Heart-Shaped Box is één van de bekendste tracks van In Utero. Je kent het nummer misschien ook wel dankzij die extreem freaky clip. Deze werd overigens geregisseerd door Anton Corbijn en is, hate it or love it, een filmisch kunstwerk. Kijk zelf maar.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg