Deze olie is EHBO voor je haar

Herfst buiten – ook herfst op je hoofd? Deze oerdegelijke, plantaardige olie wordt gezien als een waar wondermiddel voor je scalp en je haar.

Vocht en wind zijn niet je beste vrienden als het er om gaat je bos redelijk in het gareel te houden. Hulp is er in de vorm van castorolie. Nooit van gehoord? Wij ook niet, maar dat neemt niet weg dat je behoorlijk baat van het spul kunt hebben.

Castorolie wordt ook wel wonderolie genoemd. Overdrijven is een kunst, net wat je zegt, maar het kan wel wat. Deze olie bestaat voornamelijk uit ricinolzuur, een onverzadigd omega-9-vetzuur dat helpt bij onzuiverheden en het verzachten van de (hoofd)huid. Ricinolzuur voedt het haar, de haarfollikel en de huid eromheen. Mede hierdoor bevordert Castorolie de groei van je haren.

Naast omega-9 bevat Castorolie ook omega-3 en -6 vetzuren die onder andere een essentiële rol spelen bij het hydrateren en soepel houden van haar en huid. Ook de vitamine E in Castorolie heeft een positieve werking. Vitamine E is namelijk een belangrijke voedingstof voor zowel je haar als huid. Daarnaast verzorgt deze vitamine het haar.

Vol

Ook helpt de olie om je bos voller laten lijken. Dit komt doordat de vetzuren in de olie de haren diep in de wortel voeden. Hierdoor voelen je haren voller aan. Castorolie kun je een paar keer per week inmasseren in de hoofdhuid. Breng een beetje pure olie aan op je handen en verdeel je het door licht vochtig haar en over je hoofdhuid. Laat het een paar uur inwerken en was je haar vervolgens met je gebruikelijke shampoo.

Bezint eer ge begint: omdat Castorolie nogal dik is, kan het soms moeilijk zijn om uit je haar te wassen.

Koud of warm?

Er zijn twee belangrijke soorten Castorolies: Jamaicaanse en koudgeperste Castorolie. Beide oliën worden gemaakt van de Ricinuszaad afkomstig van de Ricinus Communis, maar door de verschillende verwerkingstechnieken zijn de oliën anders van kleur en textuur.

Bij de koudgeperste Castorolie worden de zaden zo hard geperst dat de olie uit de zaden druipt. Deze olie is licht gelig, helder en stroperig.

Jamaicaanse Castorolie is echter zwart. Dit komt doordat doordat de Ricinuszaden geroosterd of gebrand worden. De olie die hiervan wordt gemaakt bevat dus as van het roosteren waardoor Jamaicaanse Castorolie dikker en donkerder van kleur is dan de koudgeperste Castorolie.

Gemak dient de man

Natuurlijk kun je Castorolie voor een luttel bedrag kopen, onder meer bij Holland & Barrett. Maar kiezen voor een kant-en-klaar haarproduct waarin het spul is verwerkt is – mede gezien het lastige uitspoelen – een handige optie.

Cosmo Hair Styling, de bekende kappersketen, heeft onlangs een haarverzorgingslijn voor mannen gelanceerd met deze olie. Toegevoegde munt zorgt voor een frisse geur. De producten zijn 100 procent vegan en vrij van siliconen, parabenen en sulfaten. De verpakkingen van de shampoos kunnen worden nagevuld in de salons via de ruil service. De prijzen van de producten variëren van €16,95 tot €18,95.

Uitblinkers

De Nourishing Shampoo (250 ml) bevat castorolie en cactusextract voor een sterk hydraterend effect. Na gebruik voelt het haar zacht en soepel aan en heeft het een mooie glans.

De Texture Paste (150 ml) is een pasta van natuurlijke klei voor een flexibele hold en prettige textuur. Het houdt het haar soepel en voorkomt dat het gedurende de dag slap wordt. Verdeel een kleine hoeveelheid van de pasta door handdoek droog haar en breng het in model.