Waar kennen we deze snor van?

Formule 1-coureur Valtteri Bottas draagt Movember een warm hart toe met een snor die ons doet denken aan…, ja aan wie ook alweer?

valtteri bottas finland formule 1 snor

Morgen start op het Autódrom José Carlos Pace in São Paulo de Grand Prix van Brazilië. We gaan er gemakshalve vanuit dat Max Verstappen zijn vijftiende GP van het seizoen gaat winnen, aangejaagd door teambaas Christian Horner.

Het zou een ongekende prestatie zijn; met veertien overwinningen heeft Verstappen al het record van meeste overwinningen in een seizoen overgenomen van Michael Schumacher en Sebastian Vettel.

Maar de aandacht gaat zondag ook uit naar Valtteri Bottas. De coureur van Alfa Romeo Racing staat momenteel tiende in het WK-klassement, met 47 punten. Wereldkampioen kan de Fin niet meer worden, maar hij staat wel fier bovenaan in een ander klassement, namelijk dat van Renners met de Knapste Snor.

Valtteri Bottas

Bottas toonde op zijn Twitterprofiel een zelfportret met een indrukwekkende snor. Geen wonder dat honderdduizenden volgers vervolgens onmiddellijk op de like-button klikte.

Welke records heeft Max Verstappen nog meer? Die van jongste deelnemer aan een GP (17 jaar en 166 dagen); jongste coureur met WK-punten (17 jaar en 180 dagen); jongste GP-winnaar (18 jaar en 228 dagen); jongste coureur met snelste ronde (19 jaar en 44 dagen); meeste WK-punten in een seizoen (416 in dit seizoen, met nog 2 races te gaan); meeste podiumfinishes in een seizoen (18 in 2021).

Bij het zien van Bottas met die kloeke knevel onder de neus dringen de vergelijkingen zich op. Zien we hier de reïncarnatie van Nigel Mansell, de besnorde wereldkampioen uit 1992 die zelf overigens een verdomd sterke Super Mario Bros neerzette?

Of herkennen we in Valtteri Bottas toch de man die in de jaren tachtig huiskamers wereldwijd vulde met zijn charme en zijn moustache? Speelt de Finse Formule 1-coureur hier niet gewoon leentjebuur bij Thomas Magnum, de door Tom Selleck gespeelde privédetective, herkenbaar aan de snor, het Hawai-shirt en een bloedgei… eh, bloedrode Ferrari 308?

Hoe dan ook kan onze Max een voorbeeld nemen aan zijn Finse collega. Misschien bestaat er bij Verstappen enige vrees voor de snor, maar misschien vindt hij troost bij de gedachte dat er niet zoiets bestaat als een foute snor.

Tom Selleck als privé detective Thomas Magnum in Magnum P.I.
Tom Selleck als privédetective Thomas Magnum in Magnum P.I.

Bottas heeft zijn snor laten groeien in het kader van Movember, de beweging die aandacht vraagt voor prostaat- en teelbalkanker, en de gezondheid van de man in het algemeen.

De Movember Foundation, in 2003 begonnen als geintje van een stel Australische vrienden, financiert wereldwijd inmiddels honderden onderzoeksprojecten. Ook in Nederland is er een actieve stichting – hier vind je meer informatie.

Formule 1 GP Brazilië, zondag 13 november. Starttijd: 19:00 uur (Nederlandse tijd)