Waarom knalt onweer?

johannes-plenio unsplash onweer

Onweer, inclusief het knallen dat je hoort, wordt veroorzaakt door een natuurlijk fenomeen dat bekend staat als bliksem. Bliksem is een elektrische ontlading die plaatsvindt tussen de atmosfeer en de aarde, of tussen verschillende delen van de atmosfeer.

Tijdens een onweersbui ontstaat er een elektrische onbalans in de atmosfeer, meestal tussen de positieve ladingen in de bovenste delen van de wolk en de negatieve ladingen op de grond of in lagere delen van de wolk. Wanneer deze elektrische onbalans groot genoeg wordt, vindt er een ontlading plaats in de vorm van bliksem.

De bliksem is eigenlijk een snelle stroom elektriciteit die door de lucht beweegt. Wanneer de bliksem zich voortbeweegt, verwarmt het de lucht eromheen snel tot extreme temperaturen, tot wel 30.000 graden Celsius. Deze snelle verwarming zorgt voor een plotselinge uitbreiding van de lucht, wat resulteert in een schokgolf die we kennen als: donder.

Het knallen van onweer is dus in feite het geluid van de schokgolf die wordt veroorzaakt door de snelle verwarming en uitbreiding van de lucht door de bliksemontlading.

“De snelheid van het licht is veel groter dan de snelheid van geluid”

De snelheid van het licht is veel groter dan de snelheid van geluid, dus we zien eerst de flits van de bliksem en horen dan pas het gerommel van de donder, omdat geluid trager reist dan licht.

Daarom knalt het tijdens onweer: het is het geluid van de schokgolf die wordt veroorzaakt door de snelle verwarming en uitbreiding van de lucht door de bliksemontlading.