Pasen & Proteïne

Een eitje hoort erbij. Zeker met Pasen. Maar wist je dit al over de eiwitbom?

Met Pasen kun je niet om een eitje heen. Over bruin, wit, lellen en eieren in akkers…

Dacht je dat bruine kippen bruine eieren leggen, en witte kippen witte? De kleur van de eieren heeft niets te maken met de kleur van de veren, maar met die van de oorlellen! Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen witte eieren.

Er is geen verschil in smaak tussen witte en bruine eieren. Maar in Nederland zijn bruine meer gevraagd – en daardoor duurder. In de Verenigde Staten prefereren ze juist witte exemplaren. Eieren kunnen ook roze of lichtbauw zijn.

Een kippenei weegt ongeveer 55 gram, de eischaal bestaat vooral uit kalk en fosfor.

Ook Rudi Carell en zijn vrouw Anke hielden van een eitje

Een ei bevat ongeveer 7,8 g eiwitten. Dat is ongeveer zestien procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten. De eiwitten in ei zijn van de beste kwaliteit: ze bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Meer info vind je hier.

Een kippenei heeft gemiddeld zo’n 7.500 poriën en neemt geuren uit de omgeving op. Dus bij voorkeur niet in de koelkast bewaren.

Een ei kan je ongeveer 25 dagen bewaren, daarna neemt de kwaliteit snel af. Een echt vers exemplaar is herkenbaar aan de glanzende schaal.  De dooier en het eiwit zijn steviger bij een vers ei.

In zeewater kook je een ei eerder hard dan in zoet water.

Wil je weten of een ei rauw of hardgekookt is, laat het dan even draaien. Als het ei makkelijk rond z’n middelpunt draait, is het gekookt. Als het lobbig wiebelt tijdens het draaien, is het nog rauw.

In eieren zitten naast eiwit, ook ijzer, mineralen en de vitamines A, B en D. Een ei levert je zeventig calorieën op.

En hoe zit het met Paaseieren?

Al ver voor het Christendom waren paaseieren in beeld. Destijds werden er eieren in de akkers gestopt om zo, volgens hen, de grond vruchtbaar te maken. Ze staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en dat wordt gekoppeld aan de lente, het ontluiken van nieuw leven.

Paaseieren en het christelijke geloof: bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.

Het Joodse feest Pesach herdenkt de uittocht uit Egypte. Hierbij worden ook eieren ingezet. Het feest duurt zeven dagen.