Een ongekende verzameling Patek Philippe-horloges

Gaat jouw hart sneller kloppen van namen als Aquanaut, Nautilus, Calatrava en Sky Moon Tourbillon? Dan hebben wij het ultieme boek voor je.

Ahh, Patek Philippe. Eén van de allermooiste horlogehuizen die er bestaat. Althans, dat vinden wij. Maar met ons ook miljoenen anderen. En dus bundelde uitgeverij Assouline honderd bijzondere PP-modellen in het schitterende koffietafelboek Patek Philippe: The Impossible Collection.

You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation, aldus een Patek Philippe-advertentie uit 1996. En zo is het inmiddels wel een beetje. Het merk wordt gezien als maker van ultieme doorgeef-horloges. Van (groot)vader op zoon en van (groot)moeder op dochter. Een horloge dat je koopt, of krijgt, op zeer bijzondere momenten in een mensenleven.

Hadden de Poolse vluchtelingen Antoine Norbert de Patek en François Czapek ooit kunnen verwachten dat hun horloges zó succesvol zouden worden toen zij in 1839 Patek Philippe oprichtten? Vast niet. Inmiddels is hun voornemen om ‘…de mooiste, meest kostbare en verfijnde horloges ter wereld te creëren’, aardig gelukt. In 1868 lanceerden zij het allereerste polshorloge ooit, aldus het Guiness Book of World Records. Dit model werd speciaal gemaakt voor gravin Koscowicz van Hongarije.

Patenten

Los van het vakmanschap was en is Patek Philippe ook een zeer vooruitstrevend horlogehuis. Ze bezitten een groot aantal patenten, zoals de precision regulator (1881), het eeuwigdurende kalendermechanisme (1889), de dubbele chronograaf (1902), het eerste split second polshorloge (1923), het eerste polshorloge met eeuwigdurende kalender (1925). Ook is ‘PP’ in het bezit van de nodige records. Zo werd in 2019 een unique piece, de Grandmaster Chime, geveild voor maar liefst 31 miljoen Zwitserse Francs.

In Patek Philippe: The Impossible Collection vinden we originele afbeeldingen van zeldzame horloges die exclusief zijn gefotografeerd voor dit bijzondere boek. Hiervoor moeten wij een aantal opmerkelijke privéverzamelaars bedanken, want veel van deze modellen zijn moeilijk op te sporen. De teksten zijn geschreven door de Franse journaliste Fabienne Reybaud. Zij was twintig jaar lang hoofd van de juwelen- en horlogeafdeling van het Franse dagblad Le Figaro en is nu een onafhankelijke journaliste.

Patek Philippe: The Impossible Collection is een waar pareltje voor elke Patek Phillipe-fan, maar vooral ook voor eenieder die zichzelf een watch aficionado noemt.

‘Patek Philippe: The Impossible Collection’
Fabienne Reybaud
212 pagina’s
Meer dan 180 illustraties
ISBN: 9781649802408
€ 1.200
www.assouline.com