De paus geeft het goede voorbeeld

De zon schijnt, maar de wind waait ijskoud door de kieren. Kleed je dus verstandig, net zoals paus Franciscus.

Paus Franciscus puffer jas

Afgelopen weekend ging paus Franciscus viraal. Niet omdat hij uit het ziekenhuis werd ontslagen na opgenomen te zijn voor een pittige bronchitis, maar om een andere reden. Het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk trotseerde de Romeinse lentekou in een maagdelijk witte puffer-jas. Warm blijven en er tegelijkertijd stijlvol uitzien; hier gaf de paus het Goede Voorbeeld.

Nadat Jan en alleman over elkaar heen was gevallen op het wereldwijde web naar aanleiding van de pauselijke puffer, werd duidelijk dat er een addertje onder het gras zat. De foto is namelijk fake, gemaakt met Midjourney, een Artificial Intelligence-programma.

Het duurde wel even voordat iedereen overtuigd was. Voormalig model Chrissy Teigen (mevrouw John Legend) twitterde er zelfs over: “Ik was ervan overtuigd dat de puffer-jas van de paus echt was.” En: “No way am I surviving the future of technology.” Buzzfeed-redacteur Ryan Broderick noemde het “the first real mass-level AI misinformation case”.

Verantwoordelijk voor de verwarring was de 31-jarige Pablo Xavier uit Chicago. Tegen Buzzfeed vertelde hij op het idee voor het pauselijke pufferbeeld te zijn gekomen tijdens het trippen op paddestoelen. “I try to do funny stuff or trippy art.” 

Paus Franciscus puffer jas

Pablo begon in november van vorig jaar te werken met Midjourney, in eerst instantie om beelden van zijn overleden broer te reproduceren. “I fell in love with it after that.”

Midjourney is een stap verder dan Photoshop. Bij Photoshop kwam nog wel een zekere mate van vaardigheid kijken, maar Midjourney is veel makkelijker te bedienen.

Een manier om te herkennen dat een beeld middels Midjourney is gemanipuleerd, is door te kijken naar de handen. Blijkbaar is het programma niet goed in het fabriceren van handen – die van de paus zijn inderdaad niet perfect.

Hoe draagt paus Franciscus de vissersring?

Pablo Xavier had nog wel een waarschuwing paraat, want hij was enigszins geschrokken van de impact die zijn beelden van de paus opriep. “Voorheen dacht ik daar nooit over na, maar het wordt echt serieus als we geen wettelijke grenzen aangeven om het [AI-gegenereerde beelden] te reguleren.”