S-House – Wonen in een glazen huis

In Nederland doen we het nog voor liefdadigheid: een maand lang wonen in een glazen huis. In Japan zien ze dat anders.

In het Japanse Saitama, een stad zo’n uur ten noorden van Tokio, is het glazen S-House neergezet. Het gebouw, ontworpen door Yuusuke Karasawa Architects, lijkt zeker geen aanbeveling voor wie veel waarde hecht aan z’n privacy. 

Iedere woonlaag vanaf de begane grond is namelijk volledig open, met alleen een glazen buitenwand. Alleen de kelder met bad- en slaapkamer is niet van buitenaf te zien, of zo lijkt het althans.

Als je de boel iets nader bekijkt zie je dat het gebouw toch verrassend gesloten is. Het huis is gebouwd rond een centraal trappenstelsel met aangelegen platformen van 50 vierkante meter die elkaar als een soort halve verdiepingen opvolgen. Het resultaat lijkt simpel, maar is dat niet door de manier waarop diagonalen door het gebouw lopen. Het komt er uiteindelijk op neer dat er schijnbaar halfopen kamers zijn, maar eigenlijk net niet zichtbaar vanaf buiten.

De trappen monden uit in een dakterras met twee lagen. Het geheel doet door de ingewikkelde trappen en optische illusies aan onze landgenoot Escher denken. Maar met al dat glas is er één vraag die bij ons zuinige Hollanders opkomt: wat gaan al die gordijnen kosten?

Beeld: Yuusuke Karasawa Architects