Schateren & smullen met salie

Salie is niet alleen lekker bij kalfsoester, je gaat er ook breeduit van lachen.

Salie kennen we uit het keukenkruidenkastje. Het is niet te versmaden bij kalfsoester op z’n Italiaans. Of in een botersaus over asperges. Maar het kruid heeft meer kwaliteiten.    

Zo werd al in de oudheid salie ook in de geneeskunde gebruikt. En met reden: salie bevat veel stofjes die heilzaam kunnen zijn. De Romeinen bijvoorbeeld, zagen het als een kruid met een wondhelende werking.

En dat is juist: Salie heeft daadwerkelijk een ontstekingsremmend effect. Zo werkt het herstellend bij ontstekingen op de slijmvliezen in mond, neus, keel en darmen. En ook werkt salie antiseptisch; het remt infecties door bacteriën, virussen en in iets mindere mate schimmels. Combineer deze twee eigenschappen en je begrijp dat  salie steeds vaker opduikt in mondverzorgende producten.  

De mond spoelen

Eén van de producten is het salie-mondwater van Dr. Hauschka MED – een lijn met natuurlijke producten voor de dagelijkse mondverzorging. Het mondwater ondersteunt de reiniging van de tanden en zou ontstoken tandvlees voorkomen. ‘De toegevoegde salie werkt als een natuurlijke antiseptische stof en versterkt het tandvlees Door regelmatig gebruik van dit mondwater krijg je niet alleen een frisse adem, maar bevorder je ook de algehele mondgezondheid’, aldus Dr. Hauschka. Het mondwater kost €12. Meer adviezen voor een gezonde mond vind je hier.

Tip: Ook als salie als thee wordt gedronken werkt het tegen tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.

Af en toe duikt salie (sage) ook op in de muziek. Bijvoorbeeld in deze evergreen die ook peterselie, rozemarijn en thijm laat schitteren.