Geef toe, ook jij kunt wel wat pit gebruiken

Spice je leven eens wat up. De eerste stap kan dit parfum boordevol pepers zijn…

Obvious is een modern, niche parfummerk uit Frankrijk. Het nieuwste parfum heet Scoville en bevat allerlei pepervarianten.

Wat er precies inzit? Rode peper, sichuan peper essence, zwarte peper essence en piri-piri amour essence, maar ook houtnoten en vanille. Het geheel is een volwassen, intrigerende en spannende geur die het zowel op kantoor als tijdens een avond stappen goed zal doen.

Waarom een parfum met peper?

Dit laat Obvious weten: “We houden van risico’s, niet van een passief afwachtend leven. We proberen uit, we hebben lief, daarmee nemen we risico’s, daarmee verliezen of winnen we. En als dat gebeurt dan prikkelt dat, het brandt en verwarmt en geeft ons het gevoel te leven. We willen niet toekijken, we willen een leven dat bijt, knarst en kust. Dit leven is namelijk het enige dat de moeite waard is om geleefd te worden.” Geen spel tussen te krijgen!

Waarom heet deze geur Scoville?

De naam verwijst naar de schaal van Scoville, een meetmethode die de scherpte van chilipepers vastlegt. Al in 1912 ontwikkelde de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville deze schaal waarmee dus de heetheid van chilipepers en pittige sauzen kan worden weergegeven. Vroeger werd dit gedaan door smaaktests. Hierbij werd gekeken hoever een gemalen peper verdund moest worden voor hij door de testpersoon niet meer als scherp werd ervaren.

Tegenwoordig doen ze dit door de concentratie van capsaïcine te meten. Dit is een stof die de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Dit geeft dat bekende branderige gevoel. Vooral hete rode- of chilipepers staan er bekend om.  De stof is erg stabiel, verdampt nauwelijks en ontleedt niet door koken. Rode-pepergerechten behouden daardoor ook na bereiding hun scherpte.

De capsaïcine die de peper scherp maakt, zit vooral in de inwendige zaadlijsten van de vrucht. En dus niet in de zaden zoals vaak wordt gedacht.

Pittig ding

De gemiddelde Nederlander ervaart een gerecht als pittig bij 500-1000 Scoville-eenheden. Dit is laag op de schaal van Scoville wanneer je dit wereldwijd vergelijkt. Het bekende Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000.

Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. De Carolina Reaper is sinds 2012 met gemiddeld 1.569.300 SHU de heetste peper ter wereld volgens het Guinness World Records. Uit de buurt blijven dus…

Obvious Scoville eau de parfum, €110 (100 ml). Onder meer hier verkrijgbaar. Niet alleen ModMod.nl maar ook deze band roept op om je leven eens wat krudiger te maken…