Geel geluk in de Kamer

Het ene moment zie je een geel jasje in ModMod, het volgende moment sta je ermee in de Tweede Kamer.

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is Sjoerd Warmerdam geïnstalleerd als Kamerlid voor D66. ANP PHIL NIJHUIS

Sjoerd Warmerdam (35) werd gisteren door Kamervoorzitter Vera Bergkamp beëdigd als Kamerlid voor D66. Zoals te zien op bovenstaande foto kwam de minister-president het nieuwe Kamerlid ook nog even welkom heten.

Warmerdam promoveert daarmee van Amsterdam, waar hij sinds twee jaar gemeenteraadslid was, naar het Binnenhof in Den Haag, de stad waar hij overigens oorspronkelijk ook vandaan komt.

Sjoerd Warmerdam komt in de Tweede Kamer als opvolger voor Paul van Meenen, die opschoof richting Eerste Kamer. In januari en februari van het vorig jaar had Warmerdam al een beetje kunnen proeven van het kamerlidmaatschap, als tijdelijk vervanger van Rens Raemakers.

Maar op woensdag 7 juni werd Warmerdam als volledig Kamerlid geïnstalleerd, en dat ritueel wilde hij in gepaste kleding ondergaan. In de eerste editie van ModMod Magazine was zijn oog gevallen op een geel jasje van Bonne Suits in een door Ruud Janssen gefotografeerde modeserie onder styling van Lotte Wierenga.

Het pak is een samenwerking van het Nederlandse merk Bonne Suits met het Rijksmuseum ter ere van de Vermeer-tentoonstelling (in werken van Vermeer vind je menig geel kledingstuk). Dát pak werd het pak waarin Warmerdam zijn historische moment beleefde.

Vanwege de associatie met Vermeer topte Warmerdam zijn outfit af met een kralenketting. Dat was gepast, maar ook origineel, want zo vaak zien we niet een kralenketting in de Kamer, althans, vrouwelijke VVD-politici daargelaten. Een frisse wind waait er door de kamer, om vrolijk van te worden.