Slechte adem? Zo keel je de veroorzakers van de stank

Weinig lulliger dan uit je straatje meuren. Wat is er de oorzaak van? En wat is er tegen te doen?

De meest voorkomende oorzaak van slechte adem, ‘halitose’ is er het nette woord voor, is een slecht onderhoud van het gebit. Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. Die produceren de gassen zoals het beruchte zwavelwaterstof, de geur van rotte eieren, die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.

Het is van cruciaal belang tweemaal daags te poetsen. Liefst met een elektrische tandenborstel omdat die per minuut meer poetsbewegingen maakt dan jouw pols in een week.

En met een tandpasta waaraan fluoride is toegevoegd. Er zijn inmiddels nogal wat tandpasta’s verkrijgbaar waarin het is weggelaten, want het zou vergif zijn. Onzin. En zonde, want fluoride versterkt niet alleen het tandglazuur, het stofje kan zelfs beginnende gaatjes herstellen.

Daarnaast dien je dagelijks je tanden te stoken en/of een ragertje te gebruiken. Als je niet twee keer per dag je tanden poetst en regelmatig stookt, mis je belangrijke bescherming tegen gaatjes en gingivitis, die een slechte adem veroorzaken.

De reden dat stoken zo belangrijk is, is dat je het tandvlees reinigt op plekken waar je tandenborstel niet bij kan. Je verwijdert zo voedselresten die anders zouden blijven zitten en dat leidt tot een bacteriefeest in je mond en de bijbehorende walm die je uitademt.

Zet je schraap

Eveneens belangrijk om een slechte adem te voorkomen, is je tong regelmatig te schrapen. Op de tong leven veel bacteriën, vooral op het achterste deel. De tong heeft groeven, waar ze zich helemaal in thuisvoelen en enthousiast de onwelriekende zwavelgassen uitscheiden.

Door regelmatig gebruik te maken van een tongschraper verwijder je deze tongcoating, de opeenhoping van voedselresten, afgestorven cellen en heel veel bacteriën. Twee keer per dag circa vier halen volstaat.

Even doorzetten, want in het begin wordt je kokhalsreflex getriggerd. Bijkomend voordeel: het gebruik van een tongreiniger zou het functioneren van de smaakpapillen verbeteren, zodat je smaken intenser ervaart. Gorgelen met mondwater helpt ook om je tong schoon te krijgen.