Ja, ze doen in Italië ook iets met ham en opera, maar in principe is de sokloze mannenenkel het belangrijkste culturele exportproduct van dat land. Het heeft iets avontuurlijks, zo’n blote enkel, zeker als je er ook nog nonchalant ogend schoeisel onder draagt.
Maar grote vraag: waar schuif je dat blote pootje in? Idealiter kies je voor een schoen waar je makkelijk instapt, een mocassin of een loafer.
In een loafer heeft de sokloze enkel zelfs ooit zijn debuut gemaakt. Opvallend genoeg niet in Italië, maar in Amerika. Ivy League-studenten droegen hun penny loafers tot ze uit elkaar vielen. In hun haast om op tijd in de klas te verschijnen (het was de avond ervoor natuurlijk weer laat geworden), schoten ze soms zonder sokken in hun penny loafers. Zo ontstond het beeld van de blote enkel in de loafer.
In de nieuwe voorjaarscollectie van Floris van Bommel vindt je exact de schoenen waar jouw blote enkel zich in thuis zal voelen. Voor de ultra-casual dag zijn er moccassins en instappers met rubberen witte zool; voor de net iets formelere uitstraling is er de kalfsleren penny loafer met crèpe zool.
Praktische nadelen zijn er wel, daar moeten we eerlijk over zijn. Je schoenen kunnen bij de randen in je vlees gaan wringen en je voeten kunnen niet wachten om een stevig potje te gaan zweten. Voor beide potentiële problemen bestaat er een oplossing.
Kies nooit nieuwe, niet ingelopen schoenen om met je blote voeten in te stappen. Dat is vragen om blaren, vooral op je hiel. Ga alleen met je blote voeten in schoenen die comfortabel zitten, dus schoenen waarvan het leer/suède zich al naar de vorm van je voeten heeft gevormd.
Om zweetvoeten tegen te gaan, kun je wegwerpzooltjes gebruiken. Of je gebruikt een antizweetspray, er zijn speciale voor je voeten en die werken prima. En het klinkt misschien raar, maar een roldeodorant doet hetzelfde voor je voeten als voor je oksels: het blokkeert je zweetklieren.
Zo krijg je de kreukels uit je nieuwe sneakers.
Of je strooit vantevoren een beetje talkpoeder in je schoenen. De talkpoeder die je moeder vroeger op jouw babybilletjes strooide werkt ook meer dan prima. Maar poederzeep van het Italiaanse merk Acqua di Parma heeft natuurlijk net iets meer stijl (Sapone di Colonia, in een handig busje).