Het product: een Levi’s 501 daterend uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
De vindplaats: een verlaten mijn in het Amerikaanse Westen.
De ironie: de broek waarin mannen vroeger op zoek gingen naar goud, is nu net zo waardevol als datzelfde goud.
Bij een veiling op een festival in het westen van Amerika werd deze Levi’s 501 afgehamerd op $ 76.000, wat iets minder is dan 80.000 euro.
Deze Levi’s 501 werd enkele jaren terug in een verlaten mijn gevonden door Brit Eaton, een man die zichzelf ‘denim archeoloog’ noemt. Eaton schuimt oude mijnen af op zoek naar bijzondere denim. Zijn bijnaam: Indigo Jones.
Luister hier naar een podcast over denim hunters met Brit Eaton / Indigo Jones.
Brit Eaton is ook de organisator van het drie dagen durende Durango Vintage Festuvius in het plaatsje Durango (‘the Woodstock of the vintage world’), op de grens van New Mexico en Colorado. Op dit festival werd een veiling gehouden, en daar werd de Levi’s 501 uit de jaren 1880 gekocht door een handelaar in vintage kleding.
Heeft deze man een kat in de zak gekocht? Waarom is deze broek 80.000 euro waard?
Broeken van deze leeftijd zijn buitengewoon zeldzaam, zeker in de conditie waarin de betreffende Levi’s zich bevindt. Die kan namelijk nog gewoon gedragen worden, als de nieuwe eigenaar dat zou willen.
Op de broek zie je afdrukken van kaarsvet. Die zijn er op gedruppeld tijdens het belichten van de smalle tunnels waar de mijnwerkers doorheen moesten.
Lussen heeft de broek niet. Broeken werden in die tijd opgehouden door bretels, vandaar de knopen aan de broekband. Zo zijn er nog wel meer details die typisch zijn voor broeken uit de periode van de Amerikaanse Gold Rush.
Op het label in de broek staat voorts iets opvallends te lezen, iets wat nu niet meer door de ethische filter zou komen: “The only kind made by white labor.”
Die tekst had te maken met een anti-Chinees bedrijfsbeleid van Levi’s. Dat was toentertijd overigens volledig geaccepteerd. Sterker nog, de Amerikaanse overheid introduceerde in 1882 de Chinese Exclusion Act.
Korte geschiedenis over Levi's vind je hier, met ook nog wat tips voor het dragen van een spijkerhemd – handig!
Na 1890 veranderde Levi’s dat beleid, wat een andere indicatie is dat het geboortejaar van deze broek dus voor die tijd lag. (De officiële Chinese Exclusion Act werd overigens pas in 1943 terug getrokken – Donald Trump zou hem zou weer in ere herstellen.)
Kenners van de vintage spijkerbroekenmarkt staan niet te kijken van de prijs die er voor deze jeans betaald is. In 2018 ging er al een Levi’s 501 uit 1893 voor bijna 100.000 dollar onder de hamer. Die broek werd gekocht door een anonieme koper in Azië.