Steve Jobs’ 14 gouden regels voor succes

Steve Jobs mag dan misschien niet meer in ons midden zijn… Wij, doorsnee loonslaven, kunnen nog wel het een en ander leren van deze ondernemer.

Bekijk hieronder de 14 regels voor volgens Apple-oprichter Jobs (1955-2011).

‘Volg je gevoel en wees moedig’
Laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen. Zeg nu zelf… Hoe vaak doen we dit wel niet? Time is limited, dus verspil je leven niet door het leven van iemand anders te leiden. Je moet er misschien een beetje ballen voor hebben, maar volg je intuïtie en trek vanaf nu je eigen plan.

‘Volg je passie en maak het verschil’
Als je iets doet wat er echt toe doet, wordt schandalig hard werken een stuk gemakkelijker. Jobs stond iedere ochtend voor de spiegel en vroeg zich af: “Als dit de laatste dag van mijn leven zou zijn, wil ik dan doen wat ik vandaag ga doen?” Was het antwoord ‘nee’, dan wist hij dat er iets moest veranderen.

‘Creëer nieuwe dingen. Probeer nieuwe dingen’
“Los problemen op,” zegt Jobs. “Innovatie maakt namelijk onderscheid tussen een leider en een volger”. Tja… Welke wijze woorden kunnen wij hier nog aan toevoegen?

‘Verwacht uitmuntendheid van jezelf en je medewerkers’
Jij, en alleen jij, bent de maatstaf van kwaliteit. Je standaarden moeten niet onhaalbaar zijn, maar je mag zeker veel verwachten van je medewerkers. De beste ondernemer is diegene die het allerbeste uit zijn medewerkers naar boven weet te halen.

‘Je eigen tijd is het belangrijkste’
Tijd moet je waarderen. Het meest kostbare product in de ogen van Jobs is dan ook ’tijd’. Bescherm het dus alsof het goud is.

‘Geef fouten toe en ga door’
Sorry seems to be the hardest word, maar is wel hét woord dat ervoor kan zorgen dat alle shit verdwijnt. Als je moet innoveren, maak je fouten. Het beste kun je ze zo snel mogelijk toegeven en verder aan de slag gaan.

‘Vallen en opstaan’
Wie heeft er nu niet tijdens zijn jeugd een keer een tik uitgedeeld of er zelf één gekregen? Dan weet je vast dat het niet uitmaakt hoe hard je kunt slaan, maar hoe hard je geraakt kunt worden en door kunt gaan. Zo is het ook met ondernemen. Vallen doe je toch wel, maar voor opstaan is lef nodig.

‘Keep it simple’
Negen van de tien keer is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het Jobs gelukt. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal knoppen op een iPod, iPhone of iPad. Het kost wat werk om je denkvermogen zo in te stellen dat je dingen simpel gaat bekijken, maar in the end is het meer dan de moeite waard volgens Jobs.

‘Je bedrijf hoeft de wereld niet te veranderen’
Nee, integendeel juist. Je product moet de wereld veranderen voor je klanten.

‘Accepteer verantwoordelijkheid en geef anderen nooit de schuld’
Als iets niet in orde is, dan is het je eigen schuld. Luid en duidelijk lijkt ons zo.

‘Je sweet spot nog niet gevonden? Geen paniek’
Vooral niet opgeven, maar verder blijven kijken. Neem geen genoegen met minder. Het sluiten van compromissen zorgt altijd voor teleurstelling. Je hart zal je vertellen wanneer je een kans moet grijpen. Volgens Jobs is het net zoals met relaties: naarmate de jaren vorderen worden ze steeds beter. Ehm…meestal dan.

‘Geloof in je team en in je klanten’
Jobs is een echte optimist en gelooft dat mensen van nature nobel, eervol en slim zijn. Hij heeft een optimistisch beeld van individuen. Zorg ervoor dat je het goede in de mens blijft zien.

‘Er gaat niets boven ware passie’
Zonder passie kom je volgens Jobs nergens. Sommige start-ups zijn oprecht geïnteresseerd in het bouwen van een bedrijf terwijl anderen alleen geïnteresseerd zijn in het geld. Volgens Jobs behaal je geen succes wanneer je alleen gericht bent op winst. Bij het ontbreken van passie red je het simpelweg niet.

‘Mensen houden van een verrassing’
‘There is one more thing…”, zei Jobs altijd als hij weer een product lanceerde dat iedereen omver blies. Verras je klanten, kom met iets innovatiefs en pak ze in.