Vrouwelijke straatkunst – in een museum

jdl street art judith de leeuw

STRAAT Museum is een museum in Amsterdam dat zich, de naam zegt het al, richt op straatkunst. Graffiti werd dat vroeger genoemd, maar de graffiti van weleer heeft zich opgericht tot kunst: street art.

Bij het STRAAT Museum zijn ze van mening dat er te weinig vrouwelijke straatkunstenaars te zien zijn in musea, dus hebben ze in de voormalige scheepsloods in Amsterdam Noord een tentoonstelling opgetuigd onder de titel Women in Street Art

In het museum zijn ruim 160 werken te zien. Die zijn allemaal ter plekke door kunstenaars gemaakt – je kunt ze er dus soms live aan het werk zien. Welke kunstenaars zijn te bewonderen bij deze expositie in STRAAT?

1. Lady Aiko

Lady Aiko (Tokio, 1975), geboren als Aiko Nakagawa, maakt speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk. Ze is een legende op het gebied van street art, met werk dat geïnspireerd is op Japanse blokdrukkunst.

2. Nina Valkhoff

Nina Valkhoff werkt al meer dan twintig jaar als illustrator en muralist. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, en haar muurschilderingen vol planten en dieren zijn wereldwijd te bewonderen op straten, huizen en kantoren. Nina Valkhof zal in maart en april drie weken in het STRAAT Museum werken aan een nieuw kunstwerk.

3. Judith de Leeuw

Judith de Leeuw maakt onder de naam JDL Street Art grootschalige muurschilderingen waarin ze aandacht vraagt voor uiteenlopende kwesties. Twee jaar geleden werden vier kunstwerken van JDL verkocht voor 2,9 miljoen in cryptocurrency (een miljoen ervan doneerde ze aan een goed doel).

Wie wel eens op de Kop van Zuid komt in Rotterdam, kent haar werk Brightness in the Clouds of Cancer.

4. Mick la Rock

Mick la Rock (Groningen, 1970), geboren als Aileen Middel, is een van Europa’s bekendste vrouwelijke graffitikunstenaars. Ze studeerde aan de Hanzehogeschool in Groningen en volgde lessen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Al vanaf de jaren tachtig is haar werk te bewonderen op muren in binnen- en buitenland. Voor het Amsterdam Museum was zij in 2015 gastconservator van de tentoonstelling Graffiti, New York Meets the Dam.

De tentoonstelling Women in Street Art is tot 28 Mei 2023 te zien in STRAAT Museum, NDSM-Plein 1, Amsterdam.