Waarom jij een neuspeuteraar bent

Ook gij Brutus. Ook jij peutert zo nu en dan in je neus. Er is onderzoek gedaan naar het waarom van je vingervlugheid.

Let maar eens op, als je medemens zich onbespied voelt begin het neusgepeuter, het nagelgebijt en het kroelen in de baard. Waarom doen al deze viezeriken dit toch?

Nu ja, viezeriken: we doen het zelf natuurlijk ook. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat een whopping negentig procent van alle mensen wel eens een vinger in de neus steekt. En in alle geledingen van de bevolking: hieronder zien we de Engelse Koning Charles op zoek naar neusinspiratie.

We doen het dus en masse. Maar waarom doen we dat? Een stukje verderop, in Canada, heeft de Universiteit van Montreal er onderzoek naar gedaan. Het is precies de reden waarvan dat je dacht dat het zou zijn, zo blijkt uit de studie: we peuteren uit frustratie, verveling en ongeduld.

Wanneer?

Vooral als we zelf geen controle hebben over de situatie en we alleen de beschikking hebben over het eigen lichaam, grijpen we in het neusgat, happen we naar nagel en pakken we de baard. David Beckham kiest hieronder voor de eerste optie.

Kwaad kan het niet, al is het bepaald niet chic. Je zou bijvoorbeeld ook in een stressbal kunnen knijpen of je frustratie met kauwgum kauwen kunnen botvieren, dat oogt toch net wat netter. Maar ach, het is ook weer beter dan een sigaret roken.

Slijmvlies alert

Edoch: vergis je niet. Neuspeuteren lijkt onschuldig, maar het kan schade aanrichten in je gok, met name aan het slijmvlies. En laat dat juist essentieel zijn voor de doorbloeding van de neus. Evenals voor het verwarmen, bevochtigen en reinigen van ingeademde lucht.

Zucht. Je mag ook niks meer. Waar is de stressbal?