Scheren kun je leren, zelfs met een straight razor

Ontluik de barbier in jezelf. Leer scheren met een traditioneel scheermes.

straight razor scheer

Waarom zou je jezelf met een ouderwets mes willen scheren? 

Omdat je jezelf beloont met een moment van ontspanning. Plus: het geeft je mannelijke inborst een extra kick, want scheren met een straight razor is zoals al die stoere gasten in oude Hollywoodfilms het deden. Bijkomend voordeel: je hoeft niet bang te zijn dat de wederhelft jouw scheermes voor haar benen gebruikt.

Hoe hanteer je zo’n barbiersmes? 

Dit is niet iets wat je ’s ochtends met een slaperig hoofd kunt doen, liefst ook niet te gehaast. Je moet het in alle rust juist tot een soort wekelijks ritueel verheffen. Je hebt het ook niet meteen onder de knie. Sterker nog, het kan zomaar een aantal dagen tot weken duren voordat je het goed beheerst. 

Je zult ook moeten leren om goed voor je mes te zorgen. Het mes op een speciale leren riem scherp houden is onderdeel van die leerschool.

Hoe scheren we? 

Het scheren met een straight razor is niet enorm lastig, je moet het alleen even onder de knie krijgen. Het is belangrijk dat je enig voorwerk verricht. Dus de huid lekker inzepen met een scheerkwast. Let daarbij op dat de zeep niet te waterig is. Scheerzeep moet romig zijn.

Zo geef je je huid een vitamine boost.

Laat de zeep een paar seconden inwerken op je huid. Vervolgens ga je aan de slag met allebei je handen. Met de ene hand trek je je huid strak, met de andere hand maak je met het mes een langzame beweging onder een hoek van dertig graden over je wang. Zet daarbij niet te veel druk, laat je mes het werk doen.

Om huidirritatie te voorkomen scheer je van boven naar beneden, dus met de groeirichting van de haren mee. In het begin zal het misschien lastig voelen, maar je leert het vanzelf. Maar is wel verstandig om zeker in het begin je oude scheermesjes niet meteen weg te gooien.

Tip

Op YouTube zijn veel instructiefilmpjes te vinden. Google op ‘Straight Razor Shave’ of ‘Cut throat razor’ en kies de instructeur die bij je past.