Cultuurtip: de streetart tentoonstelling CROSSROADS

Een heerlijke aanrader: je ziet er onder andere werk van Kamp Seedorf, Street Art Frankey en Hans de Tweede.

Kamp Seedorf
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

Wie zin heeft in een fijn cultureel uitstapje doet er goed aan om de Amsterdamse GO Gallery te bezoeken. Tot en met 23 december is daar de streetart-tentoonstelling CROSSROADS te zien.

Maar liefst veertien kunstenaars laten zien hoe hun werk door de jaren heen is geëvolueerd. En het gaat werkelijk alle kanten op. Want er is een heel divers palet van kunstenaars en stijlen gecureerd. En zo is de expo een bonte verzameling van verschillende namen en technieken te zien.

Nils Westergard

Vaak beginnen ze, logischerwijs, op straat, maar een heleboel streetart-kunstenaars ontwikkelen zich tot modeontwerpers, beeldend kunstenaars, videokunstenaars en ook tattoo-artists. De tentoonstelling is mede samengesteld door de Colombiaanse kunstenaar en curator Chinny Bond. Er zijn onder andere werken te zien van Kamp Seedorf, Street Art Frankey en Hans de Tweede.

Kamp Seedorf

De GO Gallery (Galerie Oscar) werd in 1997 opgericht door Oscar van der Voorn. Begin jaren 2000 kwamen Van der Voorn en zijn partner Farud Cambatta in contact met lokale en internationale kunstenaars die de straat als canvas gebruikten. Deze kunstvorm heette nog graffiti, maar kreeg al snel de naam ‘streetart’.

Hans de Tweede

De GO Gallery werd een plek waar vooral jonge straatkunstenaars hun kunstwerken konden tentoonstellen en verkopen. Bij de Dutch Street Art Awards in 2017 werd de galerie zelfs uitgeroepen tot ‘Beste Street Art Gallery van Nederland’.

Verzamelaars vonden al snel de weg naar de GO Gallery waar originele kunstwerken en edities voor ‘normale’ prijzen werden verkocht. Nu, 25 jaar later, is streetart niet meer weg te denken uit het straatbeeld, kunstgaleries, musea, advertenties: kortom de samenleving. Kunstliefhebbers kijken altijd weer reikhalzend uit als Kamp Seedorf ergens een nieuw kunstwerk plaatst of merchandise dropt, om maar even een voorbeeld te geven.

Kamp Seedorf

CROSSROADS is tot en met 23 december te zien en laat werk zien van Anna Gawecka, Bust Art, Edo Rath, Hans de Tweede, Ik ben de SjaeK, Kamp Seedorf, La Plaga Invade, Motomichi Nakamura, Nils Westergard, Perishable Rush, Satoshi Nakamoto, Street Art Frankey, Tycho Sok en Wisekid.

GO Gallery
Marnixstraat 127, Amsterdam
gogallery.nl
Street Art Frankey
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie