Deze whisky smaakt niet naar oceaan

Maar hij draagt wel zijn steentje bij aan het behoud van onze oceanen.

Talisker x Parley Wilder Seas Lifestyle Image 5

Talisker is de whisky afkomstig van de gelijknamige distilleerderij op het Schotse eiland Skye (die je kent van deze bijzondere editie). Parley for the Oceans is een milieuorganisatie die zich inzet voor het welzijn van de oceanen.

Samen zetten beide organisaties zich al langer in voor het behoud van ecosystemen, en Talisker doet dat nu middels een wel heel knappe whisky.

Talisker x Parley Wilder Seas Lifestyle Image 5

Kelpwouden onder het wateroppervlak bevatten niet alleen mariene biodiversiteit, ze zuiveren het omringende water, houden koolstof vast, geven zuurstof af en beschermen kustlijnen tegen erosie. Die kelpwouden spelen kortom een grote rol in de strijd tegen klimaatverandering.

De nieuwe Talisker Single Malt Scotch Whisky zamelt geld in voor de bescherming en het behoud van drie kelpwouden voor de kusten van Schotland, Zuid-Afrika en Chili. Talisker doneert voor iedere verkochte fles drie euro aan Parley for the Oceans. Daarnaast werkt Talisker voor deze limited edition whisky met geheel gerecylede flessen, wat minder koolstofuitstoot kost (de oorzaak voor stijgende watertemperaturen en verzuring van de oceanen).

Handig: de fonetische Schotse whisky-gids.

Maar hoe smaakt de Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky? De whisky is gerijpt in Franse XO cognac-vaten. Dat heeft een rijke, complexe whisky gecreëerd die lekker rokerig en kruidig is. Er ontpoppen zich ook tonen van pruimen, rozijnen en – geheel in lijn met het goede doel waaraan Talisker zich gekoppeld heeft – zeezout.

We hebben ook nog even de bekende whisky-auteur Charles MacLean, tevens voorzitter van het nosing panel van de Scotch Malt Whisky Society (SMWS), gevraagd om een recensie. Volgens MacLean hebben we hier van doen met “een rijk, complex en sterk samenkomen van aroma’s”. 

Talisker x Parley: Wilder Seas Malt Scotch Whisky €89,99