Test je geurenkennis – Deel 2

Na verloop van tijd ruik je je eigen parfum niet meer. Hoe komt dat eigenlijk? En weet je waarom jij binnenkort naar bloemen ruikt?

Waarom ruik ik mijn parfum na een tijd niet meer?

Dit verschijnsel heet nose fatigue. De oorzaak: Je brein is erop gericht om zo snel mogelijk onraad op te sporen om daar bijtijds aan te kunnen ontsnappen. Omdat het niet alle prikkels kan verwerken die zich op een dag aandienen, concentreren je hersenen zich op nieuwe mogelijk gevaarlijke prikkels en negeert het geuren die het al kent. Dus je ruikt je eigen parfum niet meer, maar wél dat je eten aan het aanbranden is.  

Waarom ruikt een geur na een aantal jaren anders? 

Omdat in de loop de jaren de formulering van een geur wordt aangepast. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms zijn ingrediënten niet meer verkrijgbaar of niet meer in dezelfde kwaliteit. Het gaat in veel gevallen tenslotte om natuurproducten. En soms worden bepaalde bestanddelen verboden. Een voorbeeld is een ingrediënt met de naam Lillial. Het komt onder meer voor de in de Terre d’Hermès variant Eau Très Fraîche. Deze wordt dan ook binnenkort van de markt gehaald. Ben je fan van deze geur, schaf dan nog snel een paar flessen aan nu het nog kan.

Hoe lang gaat een geur mee?

Zo dien je geuren dus niet op te bergen

Langer dan veel bedrijven je willen laten geloven. Cruciaal is dat je ‘m op een donkere plek en zeker uit de zon bewaart. De reden hiervoor is dat onder invloed van (zon-)licht de verbindingen die een geur uitmaken, kunnen oplossen. Maar bewaar je ‘m op een koele, donkere plek dan blijven geuren jarenlang goed.

Wat is het verschil tussen een mannen- en vrouwengeur? 

Parfumeurs zelf maken het onderscheid niet. En ook in de nichemarkt valt het grotendeels weg. Wel zijn er ingrediënten die als typisch vrouwelijk of mannelijk gezien worden. Ook daarin komt verandering. Zo worden bloemen en vooral rozen vaak gezien als traditioneel feminien, maar ze duiken steeds vaker op in ‘gewone’ mannengeuren. Dus binnenkort ben ook jij een botanische man.

Meer weetjes over geuren vind je hier.