1// Invite
Om je te verzekeren van de gewenste gasten, stuur ze een uitnodiging (per post of digitaal). Geef naast de droge feiten (aanleiding, locatie, tijdstip) eventueel een dresscode aan.
Zelfs als je een informeel avondje op ’t oog hebt, is een dresscode functioneel. Iedereen vindt het leuk om er echt een feestje van te maken, en iedereen vindt het fijn om te weten waar ze aan toe zijn (tenue de ville).
2// Gemak
Een goede gastheer voorziet in goed eten, goed drinken en goed gezelschap – maar hij doet nergens gewichtig over. Zo’n gastheer herken je omdat hij attent is zonder dat het opvalt; hij is voorkomend en stelt zijn gasten op hun gemak.
3// Licht
Kaarslicht is perfect voor het creëren van een intieme sfeer, maar maak het niet te donker. Zorg ervoor dat op tafel de kaarsen in een hoge kandelaar staan boven oogniveau. Andere sfeermaker: ingetogen achtergrondmuziek.
4// Keuken
Als je zelf achter het fornuis staat, ga dan niet constant heen en weer rennen naar de keuken. Daar worden je gasten alleen maar nerveus van.
Plan een menu met zo min mogelijk gangen, waarbij zo veel mogelijk gerechten gelijktijdig geserveerd kunnen worden.
Weersta de verleiding om “dinner is served” te roepen. Je speelt niet in The Crown.