Haal alles uit je douchebeurt

Met deze adviezen haal je het maximale uit je tijd onder de douche. En ben je een stuk vriendelijker voor je huid.

Stinken wil je niet. Dagelijks een opdoffer uitdelen aan je huid óók niet. Vijf adviezen waardoor je onbezorgd onder de douche kunt springen.

1. Hoe vaak?

Dat hangt helemaal af van je levensstijl en je werkomgeving. Ben je lichamelijk heel actief of werk je in een omgeving waar je wordt blootgesteld aan chemicaliën of stof? Dan kan tweemaal daags douchen nodig zijn om de huid schoon te houden. Voor de gemiddelde man is één keer per dag meer dan voldoende.

2. ’s Ochtends of ’s avonds?

In principe is de avond de beste optie. Je spoelt dan vuil van je gezicht, lijf en uit je haar. Vervolgens schuif je dus schoon tussen de lakens in plaats van de komende uren in je eigen vuil te gaan marineren. Bovendien maakt een avonddouche loom, waardoor je waarschijnlijk sneller de slaap zult vatten.

Toch heeft de ochtend ook zo zijn voordelen: je krijgt de gelegenheid om de dag die voor je ligt te overdenken en de waterstralen geven een energieboost. Mocht je opteren voor de morgen, spoel dan ’s avonds nog even kort het vuil van je lijf met alleen water.

3. Hoelang maximaal?

Tien minuten is de max. Tijdens het douchen worden talg en andere natuurlijke vetten die op je huid liggen verwijderd. Deze vormen een beschermingslaagje waardoor vocht in de huid blijft en niet verdampt. Als deze laag te vaak verwijderd wordt, droogt je opperhuid uit. Jeuk kan daar het gevolg van zijn en op den duur mogelijk zelfs eczeem.

Te kort onder de douche is ook weer niet goed, dan worden bacteriën onvoldoende verwijderd en kunnen schimmelinfecties ontstaan.

Ideaal is dus om vijf tot maximaal tien minuten onder de douche door te brengen. Mocht je die tijd gebruiken om aan je zangskills te werken: het is net wat langer dan Bohemian Rhapsody (5.55 minuut) en net wat korter dan Bowie’s Black Star (9.57 minuut).

4. Warm of koud?

Water op lichaamstemperatuur wordt door de meeste dermatologen gezien als de beste optie. Van warmer droogt de huid alleen maar meer uit. Ook het afwisselen van warm en koud is minder goed voor je vel en de huidbarrière dan je zou denken. Door de verschillen in temperatuur kunnen adertjes in je gezicht barsten en daardoor ontstaan op den duur mogelijk rode delen in je gezicht.

Eenzelfde effect zie je bij mensen die veel in de buitenlucht werken, zoals vissers. Of mannen die vaak aan temperatuurwisselingen worden blootgesteld. Slagers bijvoorbeeld die veel tijd in een koelcel doorbrengen. Wil je je douchebeurt toch koud afsluiten, richt dan de straal alleen op je lijf, niet op je gezicht. Na een halve minuut wordt je beloond. Je voelt je alerter en minder gestresst. Bovendien is het goed voor je bloedsomloop en je vermindert er spierpijn door.

5. Waarmee?

Je hoeft zeker niet elke dag zeep of een douchegel te gebruiken. Deze producten maken zó grondig schoon dat ze de organismen die op je huid leven en ervoor zorgen dat die gezond blijft, om euh.. zeep helpen.

Nog zo’n misvatting: Hoe meer schuim, hoe beter. Integendeel eigenlijk: schuim voelt lekker weldadig, maar het droogt je huid ook uit als een malle. Dus bekijk dat busje scheergel dat je voor je verjaardag hebt gekregen met argwaan. Om die gel schuimend te krijgen zijn er nog wat extra was- en schuimstoffen toegevoegd, en die geven nog meer kans op irritatie.

nog zo’n misvatting:
Hoe meer schuim, Hoe beter

Ook te mijden zijn alle producten waarbij de naam sodium lauryl sulfate op de ingrediëntenlijst voorkomt. Ook dit is een agressieve reiniger. Merken die je huid wel omzichtig behandelen zijn onder meer Avène, Eucerin en La Roche Posay.

Tip: Probeer eens een doucheolie. Die droogt de huid niet uit en verwijdert talg, dode huidschilfers en bacteriën zonder je huid te irriteren of uit te drogen. Daarnaast laat olie een dun laagje op je huid achter zodat die goed gehydrateerd blijft. Het is even wennen, dat wel.