De do’s & dont’s voor vintage horloges

Vintage horloges zijn populairder dan ooit en het is uitgegroeid tot een miljardenmarkt. Wat moet je weten om teleurstellingen te voorkomen?

De afgelopen jaren zagen we een reusachtige groei in de verkoop van vintage horloges. De wereldwijde vintage en pre-owned markt wordt op miljarden euro’s geschat en vintage is dus een uitgelezen kans voor een prettige investering of juist om iets unieks te vinden dat niet iedereen al om de pols heeft. Belangrijk: kijk naar de afkomst, doe je research en weet waarop je moet letten. Bij zo’n populaire markt neemt ook het risico op een samengesteld Frankenstein-horloge exponentieel toe. De markt is inmiddels zo groot dat waterdichte tips onmogelijk zijn, maar wat moet je onthouden om teleurstellingen te voorkomen? We vertellen je de belangrijkste do’s en dont’s.

1. Focus

Besluit eerst welke richting je op wilt. Een sportief horloge, een dress watch, een minimale diameter? Blijf bij je smaak, want je draagt ‘m straks om je pols. 

2. Huiswerk

Struin websites en fora af voor specifieke jaren, details van originele horloges en andere zaken waarop je moet letten zodat je straks een goede herkent. 

Amsterdam Vintage Watches

3. Vraag om details

Is het horloge ‘compleet origineel’, ‘wat is vervangen en wanneer’, ‘is er een onderhoudshistorie’, ‘is er iets aan de wijzerplaat gedaan’?

4. Controleer

Moeilijk om te zien als je geen kennis of ervaring hebt, maar toch een goede indicatie voor wat betreft de echtheid: controleer op onjuistheden. Is de kleur van de lichtgevende wijzers hetzelfde als de uurmarkeringen? Zijn er originele onderdelen vervangen zoals de kroon, glas en uurwerk(onderdelen)? Zijn de kast, uurwerk en wijzerplaat samen uitgeleverd of is dit een later ‘huwelijk’? Wees zeker dat het niet om een samengesteld ‘Frankenstein’-horloge gaat. Dit kun je zelf moeilijk zien, dus ga dan langs bij een expert.

Amsterdam Vintage Watches

5. Verzamelobject

Niet de reden waarom je een vintage horloge zou moeten kopen, maar wil je het kopen als investering, dan zijn de drie belangrijkste zaken: de staat, de zeldzaamheid en de compleetheid. Maar denk dan wel aan serieuze bedragen. En daarbij: een horloge als investering blijft zoiets als een aandeel, er zijn nooit waterdichte garanties.

6. Vraag om advies

Ga het wiel niet opnieuw uitvinden. Vraag vrienden om advies, ga langs een winkel of schrijf je in op een forum. Laat je onderwijzen, je gevoel de doorslag geven en onthoud dit: bij vintage horloges is goedkoop bijna altijd duurkoop.