Ryan Gosling als de perfecte Ken (en 7 andere fantastische rollen)

In juli verschijnt Ryan Gosling op het doek als Barbie’s Ken. Maar wat zijn andere goede rollen van de acteur?

Er werd even getwijfeld of Ryan Gosling de geschikte acteur is om de felbegeerde rol van Barbie’s Ken op zich te nemen. Na de release van de eerste trailer van de nieuwe Barbie-film, met in de hoofdrol Margot Robbie en Gosling als metgezel Ken, zijn die twijfels de deur uit. Ryan Gosling is en blijft een van de beste acteurs in Hollywood, en zijn Ken zal een onbetwiste spetter worden.

Maar in welke films speelde hij nog meer noemenswaardige hoofdrollen? We hebben ze voor je opgesomd.

Crazy, Stupid, Love

Crazy Stupid Love is misschien wel een van de beste rom-coms die bestaat, en dat is al dan niet te danken aan Ryan Gosling. De acteur speelt de zelfbewuste player Jacob, die de hopeloze veertiger Cal weer onder de aandacht van vrouwen probeert te brengen. Een vermakelijke film (mét verrassende plottwist), die bij iedereen goed in de smaak valt.

Drive

Een magere 116 zinnen heeft Ryan Gosling nodig om van Drive een van de beste neo-noir thrillers uit de jaren ’10 te maken. Drive heeft meer dan 100 minuten speeltijd, wat betekent dat er net iets meer dan één zin per minuut wordt uitgesproken door de acteur. Het naamloze personage van Gosling verdient ’s nachts bij als chaffeur bij roofovervallen. Maar als hij verliefd wordt, veranderen de regels van het spel plotseling.

First Man

In First Man speelt Ryan Gosling de pionierende astronaut Neil Armstrong. Een rol die Gosling vol focus en ernst op zich neemt en die toch best rauw op je dak kan vallen. Regisseur Damien Gazelle wilde geen heldenverhaal creëren, maar een realistisch beeld van reizen in de ruimte neerzetten. Dat is gelukt, mededankzij de gewichtigheid van Gosling.

Blue Valentine

Blue Valentine is een liefdestragedie van jewelste, waarin de eerste en de laatste momenten van de liefde tussen Dean (Ryan Gosling) en Cindy (Michelle Williams) worden blootgelegd. Een hartverscheurende film die laat zien (en voelen) dat niet iedere hevige liefdesrelatie een goed einde kent.

La La Land

Zes Oscars. Zoveel beeldjes heeft La La Land tijdens de uitreiking van de 89e Academy Awards in 2017 geoogst. Even leek de film zelfs zeven Oscars te winnen, maar dat bleek een vergissing. Toen de bekendmaking van Beste Film werd gehouden, versprak presentatrice zich en benoemde La La Land als de gelukkige winnaar. Dat bleek onjuist te zijn, de Oscar moest naar Moonlight. Desalniettemin was de toon gezet: La La Land is een fenomenale film met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Emma Stone.

The Place Beyond the Pines

Stuntman Luke (Ryan Gosling) komt erachter dat zijn ex — die onderhand een nieuwe relatie heeft — zwanger is van zijn kind. Omdat hij financieel wil bijdragen aan de opvoeding van zijn kind, maar zelf weinig budget heeft, besluit hij roofovervallen te plegen. The Place Beyond the Pines is van dezelfde regisseur als het eerdergenoemde Blue Valentine, en draagt eenzelfde melancholie met zich mee.

Blade Runner 2049

Vijfendertig jaar na Ridley Scotts verpletterend mooie en invloedrijke sf-drama Blade Runner is er een vervolg: Blade Runner 2049. Ditmaal heeft Denis Villeneuve (Dune) de regie-touwtjes in handen genomen, en nam Ryan Gosling de rol van LAPD-officier aan.