De beste films van Napoleon-regisseur Ridley Scott

Volgende week gaat Scotts’ veelbelovende Napoleon in première, met in de hoofdrol Joaquin Phoenix.

Ridley Scott doet al decennia de ronde in het filmcircuit en dat lijkt nog even door te gaan, want de 81-jarige regisseur weet niet van ophouden. Volgende week gaat zijn nieuwste actie-epos Napoleon in première, waarbij Jaoquin Phoenix de rol van de befaamde keizer op zich neemt. Daarnaast is hij ook bezig met een vervolg op zijn bekende Gladiator, waarvan het script volgens Collider al sinds vorig jaar klaarligt. De films van Ridley Scott zijn vaakmeesterwerken en worden binnen no-time klassiekers. De beste films van zijn hand? Hebben we voor je, gerangschikt op IMDb-score.

House of Gucci (2021) 6,6

Deze toch vrij bekende Ridley Scott-film moet gelijk het onderspit delven; het veelbesproken Hollywood-picture House of Gucci krijgt een schamele 6,6 van IMDb. Toch valt er veel goeds te zeggen over verfilming van de drama’s binnen de Gucci-fam. Alhoewel er vaak te veel op het sensationele werd geteerd, maakte Lady Gaga de film kijkwaardig met haar fenomenale acteerwerk als Patrizia Reggiani.

Prometheus (2012) 7,0

Prometheus is een prequel op Alien, al is het niet nodig om het hele verhaal van Alien goed te kennen. In de late 21ste eeuw trekt een team wetenschappers naar een planeet waar mogelijk de stichters van het menselijk ras vertoeven — uiteraard met rampzalige gevolgen. In 2017 verscheen tevens de opvolger Alien: Covenant.

The Last Duel (2021) 7,4

In The Last Duel is er een ontknoping zoals we kennen van Ridley Scott, in bijvoorbeeld Alien en Gladiator. De twee bevriende Franse ridders Jean de Carrouges (Matt Damon) en Jacques LeGris (Adam Driver) vechten in een laatste, episch duel om de dood én de waarheid: heeft Jeans vrouw Marguerite (Jodie Comer) Jacques terecht van verkrachting beschuldigd?

Thelma & Louise (1991) 7,5

Twee beste vriendinnen, Thelma (Susan Saradon) en Louise (Geena Davis), gaan de hort op om even te ontsnappen aan hun teleurstellende relaties. Na een aaneenschakeling van gebeurtenissen verandert dit echter al snel in een ontsnappingspoging aan de politie en FBI. Thelma & Louise is tevens de film waarin Brad Pitt doorbrak.

Black Hawk Down (2001) 7,7

Black Hawk Down vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse elitetroepen die in 1993 de machtige Somalische warlord Mohamed Farrah Aidid van de spreekwoordelijke troon proberen te stoten. Tijdens een poging om twee hoge officieren van Aidid te gijzelen, ontstaat er een veldslag in Mogadishu waarbij twee Amerikaanse Black Hawk-helikopters door raketwerpers worden neergehaald.

American Gangster (2007) 7,8

American Gangster gaat over Frank Lucas (Denzel Washington), een drugsbaron die vanaf het eind van de jaren zestig de New-Yorkse wijk Harlem van drugs voorzag, en zijn kat-en-muisspel met de volharde rechercheur Richie Roberts (Russell Crowe). De spraakmakende film werd genomineerd voor onder meer twee Academy Awards, vijf BAFTA Awards en drie Golden Globes.

The Martian (2015) 8,0

In The Martian wordt Mark Watney (Matt Damon) voor dood achtergelaten op Mars, met een schaarse voedselvoorraad die hem slechts enkele maanden in leven kan houden. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en oplossingsgerichtheid weet hij de tijd echter zo lang te rekken dat er een reddingsoperatie wordt gestart.

Blade Runner (1982) 8,1

De nummer één film van Ridley Scott op IMDb wisselt regelmatig, met GladiatorAlien en Blade Runner (1982) als de drie kandidaten. Op het moment van schrijven staat Blade Runner op nummer drie, met een IMDb-score van 8,1, en daar kunnen wij ons prima in vinden. De film Blade Runner (1982) wordt gezien als een van de meest invloedrijke films aller tijden. Het blijft een van de meest baanbrekende films over een nabije toekomst en wordt nog altijd als voorbeeld gebruikt.

Alien (1979) 8,5

Bij uitbreng in 1979 werd Alien onthaald als een intelligente en verrassende toevoeging aan de sciencefiction- en horrorgenres. Het verhaal volgt het ruimtevrachtschip Nostromo, dat een signaal oppikt van een buitenaards ruimteschip. Als de bemanningsleden op onderzoek uitgaan, stuiten ze op de overblijfselen van buitenaards leven, waarna ze zonder het te beseffen een vijandig organisme (je raadt ’t – een alien) mee terug nemen naar het Nostromo. Niet handig, want de alien veroorzaakt de nodige onheil.

Gladiator (2000) 8,5

Meer dan twintig jaar geleden zagen we Russel Crowe voor het eerst als Romeinse generaal Maximus Decimus Meridius in Gladiator. Het verhaal beslaat Maximus’ ter dood veroordeling door Commodus (Joaquin Phoenix), de boosaardige troonopvolger van keizer Marcus Aurelius. De film werd genomineerd voor 12 Oscars, waarvan het uiteindelijk 5 gouden beeldjes binnensleepte (maar geen daarvan werd toegereikt aan Ridley Scott). Gladiator is met een score van 8,5 ook een van de beste films van Scott op IMDb.