Lucid lanceert Gravity, SUV met grootste bereik ter wereld

“Deze auto is net zo baanbrekend als de Lucid Air,” vertelt Lucid’s Director of Design Derek Jenkins.

We waren al even fan van de Lucid Air, dat is geen geheim. Eerder dit jaar spraken we Lucid’s Director of Design Derek Jenkins nog over het Amerikaanse EV-merk. Daar sprak hij over zijn visie over mobiliteit anno nu, maar gaf ook wat hints over hun SUV.

Jenkins: “Ik denk dat deze auto net zo baanbrekend kan zijn in de markt als de Lucid Air. De elegantie die we in de Air hebben gebracht zie je terug, maar ook een ongekende hoeveelheid performance en efficiëntie. Zeker in dit segment heb je dat nog niet eerder gezien. We hopen later dit jaar de mensen een eerste glimp te geven.”

Dat deed Lucid gisteren tijdens de opening van de LA Auto Show. Alhoewel, wel iets meer dan een glimp, want de Lucid Gravity werd vanuit elke mogelijke hoek geshowd. Het is Lucid’s toevoeging aan de almaar groeiende line-up aan EV SUV’s. Maar dan met een unieke toevoeging.

De Lucid Gravity SUV is 5 meter lang, 2 meter breed en 1,66 meter hoog. En met een wielbasis van 3,02 meter is ‘ie absoluut riant. Geen crossover dus, de modelvorm die op dit moment zo populair is, maar een werkelijke full-size SUV met ruimte voor maximaal 7 passagiers.

Ondanks zijn omvang is het Lucid gelukt om de Gravity het grootste bereik ooit mee te geven voor een SUV. Volgens het merk kan de Gravity ’tot meer dan 708 kilometer’ rijden op één lading. Op dit moment meer dan vergelijkbare elektrische SUV’s.

Met motorversies die ‘meer dan 800 pk sterk zijn’, wat zorgt voor een 0-100 km/u tijd van zo’n 3,6 seconden. Het snelladen van de krachtige elektromotor gaat rap, want in slechts 15 minuten heb je alweer 320 kilometer aan bereik.

Lees ook: Wanneer kunnen we het stuur uit handen geven?

Het kostte wat tijd om die SUV hier te krijgen, dankzij de pandemie en andere vertragingen. Maar nu het doek er eindelijk vanaf is, lijkt de Gravity een waardige toevoeging naast de luxueuze Air sedan. Qua ontwerp is de Gravity vol met zachte rondingen en golvende lijnen. Het aerodynamische profiel verbergt op vakkundige wijze een langwerpige cabine en zorgt voor een algehele vorm die strak is. Een thema dat doorloopt tot aan de achterkant van de auto: een scherp gehoekte C-stijl lijkt op een pijl die vooruit schiet. Lucid zegt dat het streeft naar een luchtweerstandscoëfficiënt van minder dan 0,24, wat onovertroffen is door welke andere SUV met drie rijen die momenteel te koop is. En vraag je je af waar die luchtweerstandscoëfficiënt goed voor is? Hoe lager, hoe efficiënter je rijdt.

Zoals je zou verwachten van een hypermoderne luxe EV, wordt de Gravity geleverd met een indrukwekkende reeks ultramoderne technologie en functies, waaronder adaptieve koplampen, autonome rijmogelijkheden, een ultrageavanceerd pakket sensoren, een 34-inch zwevend 6K-scherm, draadloos opladen aan boord en een Surreal Sound Pro-audiosysteem met 22 luidsprekers en Dolby Atmos. En een meditatie-optie voor het interieur. Handig als je aan het snelladen bent.

De Lucid Gravity SUV gaat eind 2024 in productie, waarna hij dat jaar nog beschikbaar zal zijn in de VS. Europa volgt hierna. En hoewel er nog geen officiële prijs voor de SUV bekend is, heeft Lucid verklaard dat de prijzen voor het basismodel beginnen bij minder dan $80.000 (ca. €74.000, exclusief belastingen).