De beste films van een van de beste acteurs: Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix draait al lang mee in de filmwereld. Welke van zijn films de moeite waard zijn? Die lichten we graag voor je uit.

Joaquin Phoenix draait al lang mee in de filmwereld. Van kinds af aan, vanaf de jaren tachtig, om precies te zijn. Maar zijn hoofdrol in de veelbesproken film Joker in 2019 heeft hem permanent op de kaart gezet. Van ladingen media-aandacht tot aan een gouden beeldje voor Beste Mannelijke Hoofdrol bij de Oscars in 2020, Phoenix is niet meer weg te denken uit Hollywood.

Zijn laatste film, Napoleon van regisseur Ridley Scott, scoort minder hoog bij critici (ondanks kleine Oscar-nominaties voor Beste Visuele Effecten en Kostuumdesign). Daar is Phoenix bekend mee: meer films uit zijn filmografie worden als te ‘filmhuis-achtig’ beschouwd om een rating hoger dan 7.0 op IMDb te scoren.

Beste films Joaquin Phoenix

Inherent Vice (2014) 6,6

Bekijk de trailer en je vraagt je wellicht af of je Wolverine in de hoofdrol ziet. Neen, het is Joaquin Phoenix als Larry ‘doc’ Sportello uit de jaren ’70. Een permanent stonede detective die door een ex-vriendin wordt betrokken bij een ingewikkelde verdwijningszaak. Het is een moeilijk verhaal, dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Pynchon. De graad van ongrijpbaarheid is zelfs zo hoog dat Inherent Vice in 2014 werd gezien als een van de slechtste films van dat jaar. Geen grap. En toch staat hij in dit lijstje, omdat het een prachtig staaltje acteerwerk is van Joaquin Phoenix.

The Master (2012) 7,1

In The Master probeert Tweede Wereldoorlog-veteraan Freddie Quell (Phoenix) zichzelf (tevergeefs) op de been te houden, tot hij in contact komt met Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), de charismatische leider van zelfhulpreligie The Cause. Een film over een soort Scientology, maar dan met een meesterlijke cast waar ook Amy Adams en Rami Malek deel van uitmaken.

Regisseur Paul Thomas Anderson maakte vorig jaar braveure met zijn hitfilm Licorice Pizza, weliswaar een film zonder Phoenix, maar desalniettemin een kijktip.

Beau is Afraid (2023) 7,4

De maker van de bizarre horrorfilms Midsommar en Hereditary heeft een nieuwe film uitgebracht: Beau is Afraid. Een evenzo absurdistische film, maar deze keer met Joaquin Phoenix in de hoofdrol. De moeder van Beau (Phoenix) overlijdt onverwachts, waardoor de paranoia van hem alleen maar erger wordt. Als kijker word je meegenomen op het freakachtige avontuur dat Beau aangaat, door ziekenhuizen, geanimeerde bossen en de zichzelf.

C’mon C’mon (2021) 7,4

De zwart-witfilm C’mon C’mon vertelt het verhaal van een drukke, alleenstaande journalist (Joaquin Phoenix) die tijdelijk de zorg krijgt over zijn 9-jarige neefje (Woody Norman). Het acteerwerk van Phoenix wordt als het tegenovergestelde van zijn acteerwerk in Joker gezien, want de journalist in C’mon C’mon is een vriendelijke, rustige en soms onzekere man die leert over het kinderlijke perspectief van een 9-jarige. Een film waarbij de kleine dingen in het leven worden geprijsd.

Walk The Line (2005) 7,8

Walk The Line is de ‘biopic’ over Johnny Cash. Een film die volgens critici zo goed is geworden mede dankzij het acteerwerk van Joaquin Phoenix. Hij vertolkt de rol van Cash en had Reese Witherspoon aan zijn zijde. Een beetje cru dat Witherspoon een Oscar won voor haar fenomenale rol, terwijl Phoenix de Oscar aan zijn neus voorbij zag gaan.

Her (2013) 8,0

In de nabije toekomst wordt de eenzame Theodore (Joaquin Phoenix) verliefd op zijn nieuwe computer. Dat is niet geheel onlogisch, want het is een super intelligente computer incluus een operating system met de stem van Scarlett Johansson. Een onvergetelijke filmervaring — zéker voor 2013 — waarin met weinig middelen een actueel, dromerig en grappig cinematisch hoogstandje wordt gerealiseerd.

Joker (2019) 8,4

Joker werd met gemengde reacties ontvangen, maar over één ding is iedereen het wel eens: het acteerwerk van Joaquin Phoenix is indrukwekkend. De gewelddadige scenes in de film zetten je aan het denken en de ijzingwekkende lach van The Joker blijft uren na het kijken van de film nagalmen. Het acteerwerk van Joaquin Phoenix is van een ongelooflijk hoog niveau en heeft hem een Golden Globe voor Beste Acteur en een Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol opgeleverd.

Gladiator (2000) 8,5

Toploper in dit lijstje is de culthit Gladiator, van regisseur Ridley Scott. Al meer dan twintig jaar geleden zagen we Russel Crowe voor het eerst als Romeinse generaal Maximus Decimus Meridius. Hij wordt ter dood veroordeeld door Commodus (Joaquin Phoenix), de boosaardige troonopvolger van keizer Marcus Aurelius. De film werd genomineerd voor twaalf Oscars, waarvan het er uiteindelijk vijf binnensleepte.