Krijg je van stress een ouwe kop?

Stress: we hebben er allemaal wel eens last van. Maar welke effecten heeft het op je uiterlijk?

Bij iedereen is de manier waarop stress wordt ervaren anders. De een gaat er aanzienlijk makkelijker mee om dan de ander. Bovendien is stress zeker niet per definitie slecht voor je: stressmomenten maken je alerter en scherper. Zolang je hersenen na stress voldoende rust en tijd krijgen om te herstellen, is er weinig loos.

Maar alles waar ‘te’ voor staat is niet best. Dus ook niet een teveel aan stress.  

De invloed op je huid

Chronische stress kan leiden tot een toename van de productie van vrije radicalen in het lichaam. Deze onstabiele moleculen beschadigen de huidcellen en zetten het huidverouderingsproces in overdrive, waardoor je je huid vaal kan worden, en er meer rimpels en fijne lijntjes ontstaan. Daarnaast maakt de huid door het stresshormoon meer talg aan en daardoor neemt de kans op puistjes, ontstekingen en rode vlekjes toe.  Zeker een gevoelige huid is hier euh… gevoelig voor.

De invloed op je haar

Stress kan tot haarverlies leiden. Over de oorzaak daarvan tasten wetenschappers nog in het duister. Men denkt dat een hoog stressniveau het functioneren van een follikel, een haarzakje, kan beïnvloeden. In een stressy situatie maakt je lichaam de hormonen cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen zijn onderdeel van de ‘fight-or-flight’ reactie. Ze verlagen de bloedtoevoer naar de huid en zorgen ervoor dat voedingsstoffen vooral bij de vitale organen zoals je hart en longen terechtkomen.

En daar zit ‘m de crux: je haar wordt niet als belangrijk orgaan beschouwd, waardoor je follikels tijdelijk te weinig voedingsstoffen ontvangen. Dit kan uiteindelijk leiden tot haaruitval door stress. Geen paniek: Is de stressperiode voorbij, dan kan is gerede kans dat je haar terug groeit

Geeft stress ook grijze haren? Nou nee. Dat haar grijs wordt, heeft alles te maken met je pigment, zoals je hier kunt lezen. Naarmate je ouder wordt produceer je nu eenmaal minder pigment. Met als gevolg dat je dus meer kans hebt op grijze haren. Op welke leeftijd dit precies zal zijn, is vaak genetisch bepaald.

Stress vermijden?

Moeilijk, maar niet onmogelijk. Regelmatig bewegen en tijd voor ontspanning nemen kunnen helpen op stress te voorkomen. Hier vind je meer tips!