Werk aan je mentale weerstand met de 2 minuten regel

De 2 minuten regel gaat uit van het idee dat ons brein een zware taak wil ontwijken en moet je ‘m maken tot een kleinere taak.

De twee minuten regel

Eén keer in de zoveel tijd komt er een golf van motivatie langs. Je start een nieuwe hobby, besluit elke ochtend een wandeling te maken of neemt een abonnement op de sportschool. Alles loopt voorspoedig, totdat de motivatie opdroogt.

Het is exact dit moment, en de manier waarop je met dit moment omgaat, dat het verschil maakt in slagen of opgeven. Een alom erkende aanpak die geroemd wordt door topsporters en succesvolle ondernemers is het werken aan gewoontes. De andere methode is de 2 minuten regel.

De 2 minuten regel gaat uit van het idee dat ons brein een zware of ingewikkelde taak (zoals het aanleren van een nieuwe hobby of een zware sportsessie) als stress en gevaar beschouwt en er daardoor alles op alles zet om jou op de bank te houden. Wanneer je jouw brein vertelt dat de taak slechts 2 minuten duurt, blijft dit gevoel uit.

Kort pieken

De winst zit ‘m in het feit dat je door het idee dat je snel weer van de taak af bent (het duurt immers maar 2 minuten), makkelijk van de bank afkomt en de taak uitvoert. De kans dat je het daadwerkelijk bij 2 minuten houdt, is heel klein. Wanneer je eenmaal bezig bent blijkt het 9 van de 10 keer namelijk toch best wel mee te vallen, weet je weer waarom je eraan bent begonnen bent of ‘ben je toch al bezig, dus kun je het net zo goed afmaken’.

Test het maar een keer uit. Vanaf nu ben je voornemens om 50 push-ups doen voordat je begint aan je werkdag (opgedeeld in een x-aantal sets, afhankelijk van de hoeveelheid push-ups die je kunt doen). Je hoeft er daarentegen maar 10 te doen om de taak af te mogen vinken. Tien push-ups, elke ochtend weer, dat moet lukken toch? De kans dat je er meer doet dan 10 doet is vrij groot.

Zeker op goede dagen vlieg je door de sets heen en voor je het weet heb je er 50 afgerond. Op een extreem goede dag doe je er misschien wel 75 of zelfs 100. Allemaal pure winst, want de afspraak is slechts 10 push ups. Op slechte dagen doe je wel maar 10 push-ups. Geen man overboord, want inderdaad: 10 push-ups is de afspraak.

De kracht van de twee minuten regel

Netto winst

Onder aan de streep zul je zien dat je minstens de helft van de week 50 push-ups hebt gedaan. Je hebt je aan je afspraak gehouden, waardoor het makkelijker is om een gevoel van trots te ervaren en door te zetten. Ook creëer je onbewust een gewoonte die zich in je brein én dagindeling slijt. Dubbele winst. En ondertussen groeien die borstspieren als nooit te voren, want consistentie is de sleutel naar succes. Eén week iets volhouden kan iedereen, een jaar lang iets volhouden lukt bijna niemand. Met de 2 minuten regel wordt de kans dat je iets wél langdurig volhoudt aanzienlijk groter. Succes!