Ineens is de trenchcoat weer hip

Voor dit seizoen doken de grote merken op een militair kledingstuk dat al meer dan een eeuw oud is.

alain delon cercle rouge trenchcoat

Voor de overgang van de winter naar de lente hebben de grote modemerken een gouwe ouwe van stal gehaald: de trenchcoat. Armani, Prada, VTMNTS, Fendi; ze toverden de good ol’ trenchcoat tevoorschijn in meerdere uitvoeringen. Er zijn de klassieke kaki exemplaren, maar de jassen zijn er nu ook in andere stoffen en uitvoeringen.

Prada introduceerde een oversized, zwartleren variant die niet misstaan zou hebben om de schouders van Herr Otto Flick uit ‘Allo ‘Allo. Het hippe Franse merk VTMNTS etaleerde een dubbele variant (zodat er geen regendruppel doorheen komt) en de Nederlandse ontwerper Duran Lantink heeft al enige tijd een zilveren exemplaar in de aanbieding.

Waar komt de trenchcoat vandaan

De trenchcoat is van oorsprong een militair kledingstuk. Het werd in eerste instantie bedacht om de Engelse manschappen droog te houden tijdens de Krimoorlog in de negentiende eeuw. Het Engelse kledingmerk Aquascutum ontwierp die jassen. Maar het was Burberry die in de twintigste eeuw de trenchcoat claimde.

Thomas Burberry (1835-1926) ontwierp namelijk de trenchcoats voor de Engelse officieren in de Eerste Wereldoorlog, die zich vooral in loopgraven (trenches) afspeelde. De trenchcoat moest de dikke, wollen jassen vervangen. 

Burberry bedacht het proces waarbij zowel de draad als de gewoven stof met lanoline wordt behandeld om het waterdicht te maken, wat een lichtgewicht jas opleverde die een stuk koeler was dan de met rubber aangezette jassen. Burberry leverde in die oorlog uiteindelijk een half miljoen exemplaren voor de Engelse manschappen. 

Hoe herken ik de trenchcoat

Je herkent de authentieke trenchcoat aan de dubbele rij knopen, dat vooraleerst. Er zijn enkelknoopsvarianten: de malle inspecteur Columbo wandelde er slordig mee door de tv-serie die naar hem is vernoemd en Rick Astley trad ermee op in de videoclip bij ‘Never Gonna Give You Up.

Trenchcoats met een enkele rij knopen zijn vergeten waar de trenchcoat oorspronkelijk voor ontworpen is. Voor officieren! De double-breasted trenchcoat is een statement, met panden die je over elkaar heen slaat en dichtknoopt met een ceintuur.

De revers is wijd en op de schouders zijn epauletten geparkeerd. De oorspronkelijke functie hebben die epauletten allang niet meer (tenzij jij af en toe nog met een sabel op je schouders wordt gehakt door de vijand).

Maar de epauletten hebben een ander voordeel: ze laten je schouders breder lijken. Het dragen van epauletten scheelt minimaal tien trainingen in de sportschool.

De riem kun je gespen, maar dan word je een soort reiskoffer. Het is de bedoeling dat je de riem knoopt. Nachtclubeigenaar Rick Blaine (Humphrey Bogart), waarschijnlijk het coolste personage uit de filmgeschiedenis, knoopte in Casablanca zijn trenchcoat; Peter Sellers haalde de riem als inspecteur Clouseau keurig door de gesp. I rest my case.