Voor het ontstaan van de regenjas die we trenchcoat noemen, moeten we een eeuw of twee terug, en wel naar Londen. Daar bedacht kleermaker John Emary een waterafstotende stof. Hij gaf zijn kledingmerk de naam Aquascutum mee, Latijn voor waterschild.
Thomas Burberry (1835-1926) vond vervolgens een stof uit die hij gabardine noemde, de dicht geweven, gladde stof die mooi én functioneel is. Burberry bedacht het proces waarbij zowel de draad als de gewoven stof met lanoline wordt behandeld om het waterdicht te maken, wat een jas oplevert die een stuk lichter is dan de met rubber aangezette jassen.
Dit zijn de plekken waar het in Nederland het vaakst regent.
Van die stof fabriceerde Burberry de kaki overjassen die officieren droegen in de modderige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Die jassen moesten de dikke wollen overjassen vervangen die officieren tot die tijd droegen.
De Eerste Wereldoorlog speelde zich vooral af in de loopgraven (trenches). Daar komt de naam trenchcoat vandaan. Burberry leverde in die oorlog uiteindelijk een half miljoen exemplaren voor de Engelse manschappen. (Franse soldaten die het oneerbaar vonden om je te camoufleren, bleven hun opvallend rode broeken dragen.)
Tot op de dag van vandaag wordt de Burberry-jas beschouwd als de ware trenchcoat – eentje die overigens niet voor het oprapen ligt: de prijs ligt aan de noordkant van de duizend euro.
Waar herken je de trenchcoat aan? Aan een dubbele rij knopen, dat vooraleerst. Er zijn enkelknoopsvarianten: de malle inspecteur Columbo wandelde er slordig mee door de tv-serie die naar hem is vernoemd; Rick Astley trad ermee op in de videoclip bij ‘Never Gonna Give You Up. Trenchcoats met een enkele rij knopen leiden aan geheugenverlies; ze zijn vergeten waar de trenchcoat oorspronkelijk voor ontworpen is. Voor officieren!
De trenchcoat vond na de Eerste Wereldoorlog zijn weg naar de publieke ruimte, naar de gangsters en detectives van het witte doek. Humphrey Bogart draagt er een in The Maltese Falcon, Casablanca en in The Big Sleep. Maar de stuntelende Inspecteur Clouseau draagt er ook een, met een – nerd alert! – gegespte in plaats van geknoopte ceintuur. Het is de bedoeling dat je de riem knoopt in plaats van gespt; je bent geen reiskoffer.
Later gingen voetbaltrainers ermee aan de haal, met name die van Ajax. Het is geen toeval dat de man die de Generaal genoemd werd als beste de trenchcoat wist te dragen. Rinus Michels was een trainer die zijn trenchcoat strak knoopte, een man van discipline, maar ook een strateeg met vooruitziende blik.
Veel mannenmodemerken hebben tegenwoordig een trenchcoat in de collectie, vaak in meerdere kleuren. Hoewel ik een zwak heb voor de zwarte variant met heel brede revers, hoort een trenchcoat eigenlijk altijd kaki van kleur te zijn.
Omdat je hem in Nederland vaak zult dragen in de regen, is de waterafstotende kwaliteit van de stof van groot belang. De jassen van Burberry zijn van gabardine, maar ik wil hier ook wel een lans breken voor de suède variant. Wat te denken van de suède Burberry trenchcoat die Leonard Cohen droeg tijdens een bezoekje aan de Dam in 1972? Magnifiek!
Tip
Hang een natte jas nooit in de kast, anders lijkt het de volgende dag of je een natte hond meezeult.
One thought on “Storm op komst? Deze regenjas houdt jou droog”
Comments are closed.