Van kimchi tot aan Koreaanse barbecue; een aantal Zuid-Koreaanse gerechten zijn aan hun opmars bezig in Nederland. In Utrecht loopt het bijvoorbeeld storm bij Sonmat, een Korean fried chicken-zaakje van de Koreaanse YoonJung. Ze maakt de lekkerste gefrituurde kip (genaamd Yangnyeom chicken) en huisgemaakte kimchi in Utrecht. ‘Tteokbokki’ is een ander Zuid-Koreaans gerecht dat steeds populairder wordt in Nederland.
Tteokbokki is bekend street food in Zuid-Korea; alhoewel het vroeger vooral door de Koreaanse aristocraten werd gegeten, is het tegenwoordig een geliefd gerecht onder het volk. Niet gek, want het is goedkoop, snel én lekker. Op ongeveer iedere straathoek vind je een kraam waar de tteakbokki wordt verkocht. Tteokbokki een roerbakgerecht van ‘rice cakes’ met verschillende andere ingrediënten (maar vooral heel veel chili).
De rijst cakes worden gemaakt met water en rijstmeel, in het Koreaans wordt hier naar verwezen met garaetteok. Qua uiterlijk heeft garaetteok veel weg van witte verpakkingschips, al klinkt dat niet al te smakelijk. In Nederland haal je de rijst cakes kant-en-klaar in de toko of grotere supermarkt, meestal in een vacuumverpakking of uit het vriesvak. Tteokbokki wordt doorgaans gemaakt met zoetpittige gochujang saus, van een pasta van gefermenteerde chili’s, rijst en sojabonen. Deze chilipasta kan je gewoon bij de AH halen. Vaak wordt er een eitje bijgeserveerd, maar er bestaan ook varianten met kaas en/of vlees.
Tteokbokki recept
Ingrediënten
Voor de saus (1 portie)
- 2 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 2 el rietsuiker
- 1 el chilipoeder, van gedroogde Koreaanse chili’s (‘Gochugaru’)
- 2 el gochujang
- 4 tenen knoflook
- 1 dungesneden lente-uitje
Voor de rijst cakes (1 portie)
- 200g rijst cakes
- 1 groot ei, op kamertemperatuur
- 1 el plantaardige olie
- 120 g saus, zoals hierboven
- 1 dungesneden lente-uitje
- Snufje rietsuiker
- eventueel: 30 g Buikvarkensvlees (‘pork belly’)
Bereidingswijze
Maak de saus door alle ingrediënten voor de saus in een kom te mengen. Voeg een klein beetje water toe om de saus een wat waterigere consistentie te geven. Zorg dat de suiker is opgelost. Laat de rijst cakes 15 minuten in een bak met warm water weken, zodat ze een beetje water opnemen. Giet het water daarna af en zorg dat de cakes niet aan elkaar kleven.
Breng een pan met water aan de kook en voeg de rijst cakes toe. Kook tegelijkertijd het ei in een andere pan, totdat het ei zachtgekookt is.
Om het gerecht af te maken, verhit je een wok met plantaardige olie op middelhoog vuur. Voeg het varkensvlees toe en bak zo’n 2 minuten. Zet de temperatuur lager en voeg het snufje rietsuiker toe. Bak de rijst cakes tot ze lichtbruin worden, met soms een wat donkerbruiner plekje. Haal de Tteokbokki van het vuur af, hussel met de lente-ui en het sesamzaad en dien op.
Voor een kookboekrecept voor Tteokbokki én andere Zuid-Koreaanse gerechten, kan je terecht bij kookboek Klein Korea.