Deze 4 legendarische zonnebrillen zijn ook voor jou

De filmgeschiedenis zit vol geschikte zonnebrillen. Deze 4 steken er bovenuit.

1. Tony Montana (Al Pacino) > Porsche / Carrera

De inmiddels klassiek geworden gangsterfilm Scarface uit 1983 is een vat aan oneliners, vooral uit de mond van Al Pacino’s Tony Montana. “Say hello to my Little friend,” en hoppakee, daar ratelde de kleine vriend, een doorgeladen M16, richting de politie-agenten buiten de deur. 

Tony Montana introduceerde ook de Porsche Design-bril, een opgepompte variant van de pilotenbril. Tegenwoordig wordt deze stijl geassocieerd met Carrera-brillen.

Carrera zonnebril via Zalando €97,95 (in de uitverkoop).

2. Joel Goodsen (Tom Cruise) > Wayfarer

De Ray-Ban Wayfarer is misschien wel de meest iconisch zonnebril in de geschiedenis van de film. Je kent de Wayfarer uiteraard van de Blues Brothers, die heerlijke musical vol droge humor uit 1980.

Drie jaar na de film over Jake en Elwood Blues kwam Tom Cruise letterlijk in beeld gegleden in de vermakelijke tienerfilm Risky Business, met ook zo’n Wayfarer op de neus. Voor de administratie: officieel heeft Ray-Ban dit model de naam RB 2140 gedoopt.

ray ban wayfarer

Ray-Ban RB 2140 via Lentiamo €99 (met kleine korting)

Hier lees je waarom het verstandig is om te investeren in een goeie zonnebril.

3. Thomas Crown (Steve McQueen) > Persol

Steve McQueen zette in 1968 de Persol-zonnebril op de kaart in Amerika met zijn rol in The Thomas Crown Affair (met behulp van zijn ravissante tegenspeelster Faye Dunaway).

In de ook lang niet slechte remake van The Thomas Crown Affair uit 1999 draagt Pierce Brosnan helaas geen Persol (tegenspeelster hier: Rene Russo). De Persol-bril met modelnummer 714 is nog altijd populair.

persol 714

Persol 714 SM €370

4. Cliff Booth (Brad Pitt) > Aviator

Brad Pitt Cliff Booth Once Upon a time

De pilotenbril is een vaak terugkerend accessoire, vooral in films waarin daadwerkelijk gevlogen wordt, zoals Top Gun. Maar Cliff Booth, de stuntman die in Tarantino’s Once Upon A Time… in Hollywood zo heerlijk wordt gespeeld door Brad Pitt, weet precies hoeveel nonchalance je moet etaleren om de pilotenbril alle aandacht te geven.

rayban aviator pilotenbril

Ray-Ban classic aviator €145

Zijn er ook andere opties? Zeker wel. Wat dacht je van deze 6 alternatieven.