6 coole zonnebrillen voor de hittegolf

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

Tot begin vorige eeuw droegen mannen hoeden om zich tegen het felle zonlicht te beschermen. Die hoed is verdwenen; de zonnebril heeft de rol van lichtdemper overgenomen. 

Maar de zonnebril is die oorspronkelijke functie ontstegen en een autonoom modeaccessoire geworden. De zon is niet meer nodig als excuus om een zonnebril te dragen. Maar kies verstandig, bijvoorbeeld uit deze lijst:

1 Marc Jacobs (pilotenbril)

De Amerikaanse ontwerper Marc Jacobs, ooit de lieveling van het Amerikaanse modegilde, is bezig met een come-back. Onderdeel daarvan is deze fraaie, licht hoekige versie van de pilotenbril, onderdeel van de nieuwe Sun Collection van Specsavers.

Binnen het zilvermetalen frame kun je spelen met de kleuren, want er zijn zes verschillende tinten glazen – je kunt de bril als het ware aanpassen aan je outfit.

Marc Jacobs via Specsavers €239 (verkrijgbaar in de winkels van Specsavers)

2 Komono (ziekenfondsbril)

Vroeger werd dit model ziekenfondsbril genoemd, omdat het een goedkope bril was, bestaande uit niet meer dan een rond metalen frame en twee glazen. Dankzij onder andere Gandhi en John Lennon werd het een accessoire voor vredelievende vogels. 
Met een kleurtje, zoals bijgaande bril, werd het een hippiebril. Dus laat de Janis Joplin in jezelf maar ontlui

Dean twilight van Komono via Otrium €58,99 (in de sale!)WITH MY SUNGLASSES ON, I’M JACK NICHOLSON. WITHOUT THEM, I’M FAT AND SIXTY”

JACK NICHOLSON

3 Moscot (wayfarer)

Het New Yorkse brillenmerk Moscot, een vijfde generatie familiebedrijf, heeft sinds anderhalf jaar een winkel in de Amsterdamse 9 straatjes. In de nieuwe collectie tref je opvallend veel gekleurde glazen. De wayfarer-variant heeft blauwe glazen; de rondere versie ervan heeft paarse of gele glazen.

Moscot Klutz Sun met blauwe glazen (en lekker stevig montuur) €305

Moscot Miltzen met gele of paarse glazen €375

4 Ange projects (thunderbirds-bril)

Van bruin en groen gekleurd acetaat, dus stevig als beton. De vorm is retro-futuristisch en behoorlijk gehoekt. Voor de liefhebber die houdt van een experiment.

Horizon Flamed Wood van Ange Projects €120


Elwood: “It’s 106 miles to  Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it’s dark… and we’re wearing sunglasses…”
Jake: “Hit it”

The Blues Brothers

5 Salle Privée (vervagende glazen)

Klassiek model maar met een seventies-vibe vanwege de lichtbruine kleur die vervaagt. Montuur is van acetaat, de glazen van Carl Zeiss Vision. Handgemaakt in Italië, vandaar de prijs. Fatto a mano!

Chad van Salle Privée via Bckspace €360

6 Old school aviator

Met een suggestie van een sweatbar, ooit bedoeld om het zweet van het voorhoofd op te vangen. Deze bril, een koopje voor nog geen twintig euro, met gepolariseerde glazen en een rubber neussteuntje.

Gabriel gold van Sinner via Otrium €17,99 (in de sale!)

Korte geschiedenis van de zonnebril

tom cruise top gun

Er werd al in vroeger tijden geëxperimenteerd met gekleurde glazen. Zo zou keizer Nero de gladiatorengevechten met een smaragd voor zijn oog hebben gevolgd om het zonlicht te dempen.

Chinese rechters droegen in de veertiende eeuw getinte glazen om een ondoorgrondelijke uitstraling te creëren. In de negentiende eeuw werd in Europa geëxperimenteerd met gele glazen voor patiënten die leden aan syfilis (waarvan gevoeligheid voor licht een symptoom is).

Maar de zonnebril die wij pilotenbril noemen (in het Engels: Aviator) wordt beschouwd als de oerzonnebril. Die bril werd ontwikkeld omdat Amerikaanse piloten steeds hoger moesten vliegen, boven de wolken. Ze klaagden daarbij over hoofdpijn en misselijkheid, veroorzaakt door het harde licht tegen die helblauwe hemel. 

Het prototype dat de firma Bausch & Lomb vervolgens ontwierp, kreeg de werktitel Anti-glare. Het dempte de felheid van het zonlicht zónder het zicht te belemmeren. Bausch & Lomb maakte daarbij gebruik van gepolariseerde glazen. Die glazen – een uitvinding door Edwin Land, mede-oprichter van Polaroid – reduceerden de schittering en de reflectie van zonlicht.

Bausch & Lomb patenteerde het ontwerp van de nieuwe zonnebril (model D-1 genoemd) op 7 maart 1937. Het werd ondergebracht onder een nieuwe merknaam, Ray-Ban (letterlijk vertaald: stralenblokkade). 

De naam waarmee deze zonnebril bekend werd, klonk een stuk spannender dan de oorspronkelijke modelnaam D-1: Aviator. Die bril had groene glazen (gepolariseerde glazen zijn groen, grijs of bruin) in een vorm die aan een liggende druppel doet denken. Denk Tom Cruise in de eerste Top Gun.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg