De meeste souvenirs eindigen ongebruikt achter in een kast of la. Zonde uiteraard. Breng je je vakantie rond de Middellandse Zee door, dan is een natuurspons een optie waar je wél veel plezier van gaat hebben: authentiek, nuttig en natuurlijk.
Een natuurspons is een oeroude, simpele levensvorm die groeit op de bodem van de zee en die heel geschikt is om je mee te wassen. Natuurlijke sponzen zijn zacht voor de huid, nemen gemakkelijk veel water op en staan dat net zo gemakkelijk ook weer af door er in te knijpen. Daarbij is een natuurspons hypo-allergeen, wat inhoudt dat er weinig kans is op allergische reacties.
Ook niet verkeerd: een natuurspons oogt enorm authentiek in je badkamer.
Even wat biologie: In de zee fungeert de spons als een filter. Het pompt water door zich heen, en op die manier komt de spons aan zijn voeding die voornamelijk uit plankton bestaat.
Er zijn meer dan zevenduizend verschillende soorten en sommige sponzen worden meer dan drie meter hoog.
Afhankelijk van de temperatuur, diepte en stroming heeft een spons een half jaar tot vijf jaar nodig om te groeien. Sponzen hebben een groot regeneratievermogen: Elke cel heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een nieuwe spons. Met speciaal gereedschap worden de sponzen losgemaakt van de rotsen. De basis van de spons blijft achter, zodat deze verder kan groeien.
Sponzen worden in netten verzameld en vervolgens gereinigd, gedroogd en met de hand in vorm geknipt. Ze behouden de originele kleur.
Vaak liggen ze in de lokale haven pittoresk uitgestald, dus ideaal voor een vakantiewandelingetje. Handig om te weten: er gelden geen importbeperkingen voor sponzen.
Onderhoud
Sponzen zijn nagenoeg onverslijtbaar. Mits je ‘m goed behandeld zal een spons jaren en jaren meegaan. Dat onderhoud bestaat eruit dat je ’m na gebruik uitspoelt met schoon water, het restwater er uitknijpt en de spons aan de lucht laat drogen. Spoel je een spons niet of onvoldoende schoon dan kunnen ze hard worden en gaan stinken.
Je kunt een natuurspons ook in de wasmachine wassen. Bij voorkeur in een netje en op een wolprogramma met een zacht wolwasmiddel. De spons mag nooit in contact komen met kokend water, dat is het enige waar een natuurspons echt niet tegen kan.
Ook in Caraïbisch gebied worden volop sponzen aangeboden. Deze zijn net wat stugger dan de Mediterrane varianten.