Vijf tips om je tanden in te zetten

Eerder deze week was het Wereld Mondgezondheidsdag. Daarom deze adviezen voor een betere mondhygiëne!

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Tandartsen wereldwijd vragen elk jaar op 20 maart aandacht voor het belang van een goede mondzorg en het verband tussen een gezonde mond en de algemene gezondheid. Naar aanleiding van deze World Oral Health Day heeft Philips, in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX, recentelijk een onderzoek gedaan onder duizend Nederlanders.

Aan bod kwamen onder meer de kennis over tanden en tandverzorging, het belang van een goede mondgezondheid en de poetsgewoonten. Dit zijn de meest opvallende uitkomsten:

Een glimlach is vaak het eerste dat mensen opvalt. Maar liefst 54 procent van de ondervraagden geeft aan eerst naar het gebit te kijken wanneer ze voor het eerst iemand ontmoeten.

Daar staat tegenover dat één op drie zich voor het eigen gebit schaamt. Opvallend is dat vooral jongeren onder de 34 jaar niet blij zijn met hun gebit, tegen een kwart van de vijftigers. Zonde, want als je zelfverzekerd bent, ga je vaker lachen. En dat zorgt voor de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon.

Niet best: Massaal onderschatten we nog altijd het effect van een gebrekkige mondverzorging op de complete gezondheid. Zo weet slechts een kwart van de ondervraagden dat een slechte mondhygiëne tot ontstekingen kan leiden. Daardoor kunnen bacteriën in de bloedstroom terechtkomen en dat kan diabetes, vaatziekten, beroertes en hartklachten tot gevolg hebben.

Maar je mondgezondheid is zeker te verbeteren. Vijf adviezen waar je je tanden in kunt zetten.

Advies 1: Flos & drink water

Bijna veertig procent van het oppervlak van een tand grenst aan andere tanden. Om die ruimte daartussen gezond te houden is het nodig iedere dag te flossen. Ook is het goed om veel water te drinken. Dien je nu vóór of juist ná het tandenpoetsen te flossen? Onderzoek toont aan dat vóór het poetsen de beste manier is.

Advies 2: Eet je tanden sterker

Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet zitten vol met vitamine A en B, waarvan wordt aangenomen dat ze de bloedtoevoer naar je tanden bevorderen, het glazuur helpen versterken en gaatjes voorkomen. Dus je kunt je tanden sterker eten!

Advies 3:  Laat het achterste van je tong zien

Poets ook je tong. Door je tong te reinigen, verwijder je bacteriën die tandplak op je tanden en tandvlees veroorzaken. Je kunt daarvoor een ouderwetse tongschraper gebruiken. Doe dat ’s ochtends en je schraapt het laagje weg dat zich daar ‘s nachts heeft opgebouwd. Je begint achter op je tong en werkt naar voren. En ja, de eerste keren moet je een beetje kokken. Gaat over, echt.

Advies 4: Plan je poetsbeurt

Poets voor het ontbijt om bacteriën die zich ’s nachts ophopen te verwijderen en om je tanden te beschermen voordat je aan je bordje kwark begint. Als je direct na het ontbijt poetst, loop je het risico zuren of suikers in je glazuur te wrijven. Het wordt daarom aangeraden een halfuur te wachten nadat je hebt gegeten.

Advies 5: Go electric

Een elektrische tandenborstel wordt door de meerderheid van tandartsen aangeraden, omdat die meer poetsbewegingen maakt. Overtreffende trap daarin is de nieuwste van Philips. De Sonicare 9900 Prestige beweegt de opzetborstel meer dan 62.000 keer per minuut. Dat zijn meer poetsbewegingen in twee minuten dan met een handtandenborstel in een maand. Just sayin’.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg