“Je bent wat je eet”. Het is een bekende uitspraak in de (mentale) gezondheidswereld, maar hoe letterlijk moet je die uitspraak nemen?
Vrij letterlijk. De invloed van de voeding die we tot ons nemen op het functioneren van ons brein, is groot. Het brein bestaat naast water voornamelijk uit vet. Ook vind je in het brein eiwitten, aminozuur, glucose en vitamine + mineralen.
Elk van deze onderdelen heeft invloed op het functioneren van het brein, ontwikkeling, stemming en energie. De vetzuren (‘gezonde vetten’) omega 3 en 6 hebben een kernrol in het functioneren van ons brein en kunnen alleen uit voeding komen, zoals noten en vette vis. Verzadigde vetten en transvetten kunnen op lange termijn een omgekeerd effect hebben.
Het beste dieet voor het brein?
Eiwitten en aminozuren, de voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor groei en ook een kernrol spelen in het kweken en onderhouden van spiermassa, kunnen op hun beurt van invloed zijn op hoe we ons voelen en gedragen. Dit door de invloed op neurotransmitters als dopamine en serotonine. Groente en fruit bevatten antioxidanten die de strijd aangaan met agressieve stoffen die schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsel.
Hoewel het brein slechts twee procent van het lichaamsgewicht vormt, gebruikt het twintig procent van de totale energie. En die energie moet ergens vandaan komen.
Net als voor elk ander onderdeel van je lichaam geldt dat een gevarieerd dieet essentieel is om het brein optimaal te laten functioneren. Van gezonde vetten tot eiwitten, koolhydraten, vitamine, mineralen en natuurlijk water. Je bent dus wat je eet. Letterlijk.