Zo voorkom je een herfstdip

Buiten is het al weken guur en nat. Met deze adviezen geef je een najaarsdepressie het nakijken.

De donkere maanden zijn aangebroken. Uiteraard kun je je nu in een mentale winterslaap laten zakken en je met een deken voor de televisie nestelen. Maar je kunt ook alles uit dit weliswaar natte en gure, maar ook kleurrijke seizoen halen. Vier adviezen:

Doe eens iets nieuws

Lange avonden kunnen ook anders ingevuld worden dan met urenlang Netflix kijken. Lees weer eens een boek. Of probeer eens iets nieuws, zoek een nieuwe bezigheid. Hobby’s zijn niet alleen acute stressverlagers, maar hebben ook positieve effecten op de wat langere termijn. Zo concludeerden onderzoekers dat in de uren en dagen na het uitoefenen van een hobby nog steeds lagere stresshormoonwaarden en minder negatieve gevoelens werden geregistreerd.

Zoek andere mensen op

Als het pijpenstelen regent, hebt je vaak geen zin om de deur uit te gaan. Maar sociale contacten onderhouden is niet alleen leuk, het stimuleert ook je hersenen, weet de Hersenstichting als geen ander. Bij sociaal contact gaan je hersencellen nieuwe verbindingen met elkaar aan en worden de verbindingen, die er al waren, versterkt. Daardoor kunnen hersencellen en hersengebieden sneller en beter met elkaar communiceren. Dus kom van de bank en ga met je maten de kroeg in. Of loop met regelmaat met een vriend of vriendin een rondje door het park. Ga naar de sportschool of ga samen ergens eten. De kans is dan ook groot dat je vol positieve energie van zo’n uitstap thuiskomt.

Zorg voor vitamine D

Een vitamine D-tekort leidt tot somberheid en vermoeidheid. Vitamine D is nodig om calcium uit voedsel in ons lichaam op te nemen en dat is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Probeer daarom elke dag minimaal een halfuur buiten te zijn. Lukt dit niet, dan kun je vitamine D ook uit voeding halen. Vooral vette vis, eieren en vlees bevattenen veel vitamine D, dus meteen op je menu zetten. Je vindt de vitamine ook in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Uiteraard kun je vitamine D ook in pilvorm tot je nemen. Of als een shotje – daar lees je hier alles over.

Op tijd naar bed

Je lichaam moet wennen aan de koudere temperaturen. Veel mannen zijn daardoor eerder moe dan in de zomer. Geef er gewoon aan toe en duik vroeg je bed in als je lichaam daarom vraagt.  Meer adviezen om alles uit je slaap te halen vind je hier. Wel even hier op letten aub!

En bedenk dat de herfst ook zo zijn charme heeft. De natuur bijvoorbeeld is in het najaar prachtig door alle kleurschakeringen in de bladeren. De écht grijze maanden zijn januari, februari en maart. Hoe je je daar tegen wapent lees je uiteraard hier tegen die tijd.