De 8 vreemdste hotels

Slapen in ijs of in een wijnvat? In zout of chocolade? Dit zijn de 8 wonderlijkste slaapplaatsen, plus twee die er – helaas – niet meer zijn (opgegeten).

Treehotel, Harads, Sweden. Architect: various, 2016.

1 Palacio de Sal 

Waar: Salar de Uyuni, Bolivia

Wat: In dit hotel is een woonkamer, een eetkamer, een bar en maar liefst vijftien slaapkamers die volledig uit zout zijn opgebouwd. De zoutblokken worden bijeen gehouden door een cement-achtig mengsel dat ook weer is opgebouwd uit zout (en water). Alleen de wc’s zijn niet gemaakt van zout, net als het dak.
Opvallend: De eigenaar vraagt zijn gasten vriendelijk om niet te likken aan de muren. 

Prijs per nacht: Vanaf €128 

2 Dog Bark Park Inn 

dog bark park inn

Waar: Cottonwood, Idaho, VS

Wat: Een bed & breakfast aan Highway 95 in de vorm van een uit hout opgetrokken beagle. Er is ruimte voor maximaal vier personen; in de kop van de beagle bevind zich een slaapkamer, in zijn snuit vind je een alkoof. Het toilet is vermomd als brandkraan.
Opvallend: De beagle heeft een naam: Sweet Willy. Willy is negen meter hoog, tien meter lang en vier meter breed.

Prijs per nacht: Op aanvraag

3 Hotel de Vrouwe van Stavoren 

Waar: Stavoren, Nederland

Wat: Wil jij ontwaken in een wijnvat? In Stavoren zijn oude wijnvaten omgebouwd tot vier tweepersoonskamers. Elke kamer bezit een zitkamer en een badkamer, een enkele zelfs een saunaatje.

Opvallend: Deze vaten waren ooit gevuld met duizenden liters aan Beaujolais en dat ruik je nog steeds. De kamers zijn weliswaar klein, maar in ieder geval luchtdicht. 

Prijs per nacht: Vanaf €114 

4 The Mirrorcube

tree hotel harads zweden

Waar: Harads, Zweden (in het noorden, bij de grens met Finland)

Wat: Dit is een vier kubieke meter grote aluminium kubus die belegd is met spiegels en aan een boom hangt. In deze spiegeldoos kun je met twee personen overnachten. Naast een tweepersoonsbed is er een kleine badkamer, een woonkamer en zelfs een dakterras. Je bereikt je kamer middels een touwbrug die verbonden is met een andere boom.

Opvallend: Door de spiegels wordt dit boomhotel als het ware gecamoufleerd. Daardoor valt het ook niet meteen op tussen de bomen. Om te voorkomen dat vogels tegen de kubus vliegen, is er een ultraviolet laagje aangebracht dat alleen te zien is door vogels.

Prijs per nacht: Vanaf €498

5 Ice Hotel 

ice hotel zweden

Waar: Jukkasjärvi, Zweden (nog een stuk noordelijker dan The Mirrorcube in Harads)

Wat: Er zijn wereldwijd meer ijshotels, maar dit is het grootste. Je slaapt er op bedden van sneeuw en ijs, net als al de rest van het meubilair. De temperatuur in het hotel is zo’n vijf graden onder nul. Pyjamaatje meenemen dus.

Opvallend: Elk jaar smelt het hele gebouw. Daarna wordt het in de maand november weer helemaal opnieuw opgebouwd door een team aan architecten. Er zijn honderden tonnen ijs nodig om de bar en de kapel te bouwen. 

Prijs per nacht: Vanaf €114

6 Truck Surf Motel 

Waar: Waar je maar wil eigenlijk.

Wat: Omgebouwde Mercedes-truck die van januari tot april door Marokko trekt en van juni tot oktober langs de Portugese kust. Als de truck geparkeerd staat, kun je hem uitvouwen tot meerdere kamers met keuken, woonkamer, douche, terras en zelfs een tweede verdieping. 

Opvallend: Heb jij ooit de aanvechting om de boel te boel te laten en de wijde wereld in te trekken? Neem dan gewoon een heel hotel mee? 

Prijs per nacht: Vanaf €600 voor een hele week.

7 Marmara Antalya 

Waar: Antalya, Turkije

Wat: Hotel met ruim tweehonderd kamers die uitkijken over de Middellandse Zee, de Taurus en Antalya.

Opvallend: Dit is het eerste draaiende hotel ter wereld. De loft met 24 kamers geeft gasten elk uur van de dag een ander uitzicht.

Prijs per nacht: Vanaf €108

8 Jules Undersea Lodge 

undersea lodge

Waar: Key Largo, Florida, VS
Wat: ’s Werelds eerste onderwaterhotel is een voormalig onderzoekslaboratorium.

Opvallend: Om überhaupt binnen te komen dienen gasten eerst zes meter diep te duiken. Samengeperste lucht zorgt er voor dat het water de kamer niet doet overstromen. Als je geen ervaren duiker bent, moet je wel eerst een drie uur durende duikcursus volgen.

Prijs per nacht: Vanaf $675 per persoon

Hier is overnachten niet meer mogelijk

Wat: Sandcastle Hotel

Waar: Weymouth, Engeland 

Wat: Dit hotel aan het strand was opgebouwd uit meer dan duizend ton aan zand. In de zomer van 2008 werd het zandkasteelhotel opgebouwd door een team van vier beeldhouwers. Het hotel hield het vol tot de eerstvolgende storm.

Opvallend: Voor slechts dertien euro per nacht konden gasten onder de sterren slapen op bedden van zand.

En deze is opgegeten

godiva chocolate suite

Wat: Godiva Suite (Bryant Park Hotel)

Waar: New York, VS

Wat is het: De Belgische chocolatier Godiva ontwierp een suite waarvan het bed, de armleuningen, de kunstwerken aan de muur, de lampen, ja zo ongeveer alles was gemaakt van chocolade. De suite werd in het Bryant Park Hotel ingericht ter ere van Valentijnsdag 2008.

Opvallend: Deze kamer was meer bedoeld om te eten dan om in te slapen.