Het (Western) Witte Huis staat te koop voor $38,9 miljoen

Een eeuw geleden ontworpen door Julia Morgan, als springplank voor ‘Hearst for President’.

Het huis staat ook wel bekend als het ‘Western White House’, en was door de eigenaar George Hearst bedacht om te dienen als een buitenverblijf voor de president van de Verenigde Staten en als springplank voor het presidentschap. George Hearst was de zoon van krantenmagnaat William Randolph Hearst.

Het landgoed staat nu te koop voor $38,9 miljoen door de Buljan Group. Het Western White House vind je in Hillsborough, Californië en is niet zomaar geïnspireerd op het Witte Huis, maar een nagenoeg exacte replica van het originele in Washington D.C.

Het heeft zelfs een eigen Oval Office en East Room met open haard. Met daarbij een rozentuin die een kopie is van de tuin die de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy in de jaren 60 heeft aangelegd, met een zwembad en een paviljoen van ongeveer 3 hectare.

Het 2.260 vierkante meter grote pand met vier verdiepingen is met bijna 39 miljoen een koopje, vergeleken met de real deal die bijna $400 miljoen kost. Het oorspronkelijke huis in Californië leek meer op een skichalet uit 1878. Het moest worden herbouwd nadat twee van de verdiepingen in brand vlogen.

Het werd in de jaren dertig verbouwd door architect Julia Morgan voor eigenaar George R. Hearst, de zoon van krantenuitgever en inspiratiebron voor Orson Welles’ meesterwerk Citizen Kane, William Randolph Hearst.

Mehrdad Elie en zijn vrouw, Neda Elie, kochten uiteindelijk het Westelijke Witte Huis in 2022 voor $15 miljoen, maar technisch gezien zijn ze er nooit ingetrokken. In plaats daarvan wonen ze in een huis aan de overkant.

Toch hebben ze een aantal moderne upgrades doorgevoerd, waaronder een nieuw dak en een upgrade voor het interieur. Het statige huis met hoge plafonds heeft nu 11 slaapkamers, 9 badkamers en 5 toiletten, een wijnkelder, een bioscoop voor zes personen en een wasruimte.

Ook heeft ‘ie een formele eetkamer, een restaurantwaardige keuken, een voorraadkast voor de butler, een ontbijtruimte, personeelsverblijven en een familiekamer. Een renovatie die zo’n $6 miljoen kostte. Meer vind je hier.

Beeld: Compass