Wat een whisky’s!

Het Spirited Xchange Event is een jaarlijks terugkerende snoepwinkel voor liefhebbers van whisky. Elk jaar worden op dat evenement in Schotland unieke whisky’s gelanceerd. Dat zijn zogenaamde special releases met een verhaal.

Er waren topchefs uit drie verschillende landen ingevlogen om in Glasgow gerechten te laten matchen met de special release-whisky’s. De in Lissabon geboren Nuno Mendez, chef van het beroemde restaurant Lisboeta in Londen, serveerde drie Portugese gerechten.

De link: The Wild Explorador van Talisker die hier zijn première beleefde is gerijpt op exclusieve portvaten (Ruby, White en Tawny-port). De rokerigheid van de Talisker mengde soepel met de door chef Mendez op hout gegrilde kreeft.

De special release van Lagavulin (naam: The Ink of Legends) rijpte daarentegen op Don Julio Anejo tequila-vaten. Dat vraagt om een Mexicaanse smaaksensatie, waar chef Adriana Cavita voor zorgdroeg. De onder meer bij El Bulli geschoolde Cavita serveerde op houtskool gegrilde Cutoro Tostada, een 50 Day aged Ribey Memelita en een Poleo and Honey Granita.

The Singleton was het derde Schotse whiskymerk dat een bijzondere release presenteerde, getiteld The Silken Gown. Knap gekozen naam, want de op Chardonnay de Bourgogne-vaten gerijpte whisky van The Singleton glijdt werkelijk als zachte zijde over de tong.

Handig! De fonetische Schotse whisky-gids.

Chef Louise Bourrat pairde die whisky met een met The Singleton infuseerde, typisch Britse Christmas Pudding (het was oktober, maar hé, who cares). 

De Franse ontwerper Charles De Vilmorin had voor de ultieme smaaksensatie een ruimte ontworpen vol zijden doeken en stroken, waarvan een enkele doek zelfs werd doorgetrokken naar obers die de neat serve van The Singleton opdienden. De avond werd omlijst met digitale voorstellingen die ook geïnspireerd waren op de special releases – all in all een zintuigelijke sensatie die zijn weergave niet kent.

***

Meer informatie over deze bijzondere whisky’s vind je op malts.com